Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Θα χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο ή γάστρα που να κάνει για την εστία της κουζίνας. Τοποθετούμε όλα τα υλικά, κοτόπουλο ολόκληρο, καρότο, κρεμμύδι, πιπέρι κόκκους, μαϊντανό, θυμάρι, ζωμό, κρασί, στη γάστρα. Αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30΄ με 2 ώρες, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι ψημένο τραβάμε το μπουτάκι. Αν αυτό ξεκολλήσει χωρίς ζόρι και τα υγρά που τρέχουν είναι διάφανα τότε είναι ψημένο. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, το αφήνουμε να χλιαρύνει και τότε αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα. Ψιλοκόβουμε το ψαχνό σε μακρόστενα κομμάτια. Το διατηρούμε σκεπασμένο. Σουρώνουμε το ζωμό από τη γάστρα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 3΄-4΄. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Όσο βράζει προσθέτουμε λίγο λίγο (κουταλιά κουταλιά) το ρου ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει η κρέμα τόσο πυκνή που να καλύπτει το πίσω μέρος της κουτάλας. Προσθέτουμε 2 ή 3 κ.σ. ρου, ανάλογα με το πόσο πυκνή μας αρέσει η σάλτσα να είναι. Ξαναρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και ό,τι ζουμί υπάρχει στην πιατέλα μέσα στη σάλτσα. Διατηρούμε ζεστό το φαγητό μέχρι να σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι απλό και πράσινη σαλάτα.
Για το ρου: Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί για 2΄ το αλεύρι. Διατηρούμε το ρου σε βάζο στο ψυγείο.1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά
1 καρότο κομμένο στα τέσσερα
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
6 κόκκοι πιπέρι
1 κλωνάρι μαϊντανό
1 κλωνάρι θυμάρι
750 ml ζωμός κότας
250 ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml κρέμα γάλακτος
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρου
100 γραμμ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
100 γραμμ. αλεύριΈνα πιλάφι καλυμμένο με κρεμώδη σάλτσα και κομμάτια σιγοψημένου κοτόπουλου.1358ΡύζιyesΣΥΝΤΑΓΕΣyes
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.