Δυτική Μακεδονία: «Ξεκλειδώθηκαν» 136 εκατ. ευρώ από  τον λιγνιτικό πόρο

Δυτική Μακεδονία: «Ξεκλειδώθηκαν» 136 εκατ. ευρώ από  τον λιγνιτικό πόρο

Στην κατανομή κονδυλίων, περίπου 101,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Ηλεκτρικού Ρεύματος (γνωστό και ως λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ), που αφορούν στην περίοδο 2015-2018,  προχώρησε στην τελευταία της συνεδρίαση η  Επιτροπή Κατανομής Κονδυλίων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη μεθοδολογία.

Από το ποσό αυτό, τα 65,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (που περιλαμβάνει τους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης και Εορδαίας), τα 20,4 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (που περιλαμβάνει τους ενεργειακούς δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου) και τα υπόλοιπα 15,1 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (στην οποία υπάγεται ο ενεργειακός δήμος Μεγαλόπολης). Στην Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, των οικείων Δήμων και της ΔΕΗ.

«Το ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων που δεν είχαν κατανεμηθεί εδώ και πέντε χρόνια –με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης- δείχνει ότι η σημερινή Κυβέρνηση εννοεί όσα λέει», ανέφερε σε δήλωσή του ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε ο Υπουργός,

επρόκειτο για μια από τις δεσμεύσεις που είχε προαναγγείλει από το βήμα της ημερίδας για τη Δίκαιη Μετάβαση που έγινε στην Πτολεμαΐδα την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ΔΕΗ είχε κατανείμει επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ποσό της τάξης των 22 εκατομμυρίων ευρώ –που αφορούσε στο 2013- που δεν έχει ακόμα απορροφηθεί, ενώ τώρα κατανέμεται ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο, 136 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές, σημείωσε, ότι η ταχεία δέσμευση του «λιγνιτόσημου» σε projects υψηλής προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο του σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών είναι μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε ότι «Το ποσό των 34,6 εκατ. ευρώ που κατένειμε η ΔΕΗ θα διοχετευθεί σε έργα, όπως η τηλεθέρμανση του Αμύνταιου για την άμεση χρηματοδότηση των οποίων υπήρξε δέσμευση προς στην τοπική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο κ. Θωμάς,  να αξιοποιηθούν άμεσα τα χρήματα του λιγνιτικού πόρου από τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την άμεση ωρίμανση έργων που μπορούν να υποστηρίξουν τη Δίκαιη Μετάβαση.

Υπενθυμίζονται τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για την Δίκαιη Μετάβαση:

1.Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW στα λιγνιτικά πεδία της ΔΕΗ

2.Συμφωνία των ΕΛΠΕ με μεγάλη γερμανική εταιρεία για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 205 MW στην περιοχή της Κοζάνης

3.Αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

4.Ταχεία έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, εν είδει δραστηριότητας-«γέφυρα», ιδίως για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

  1. Ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-Τηλεθέρμανση
  2. Προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις σχεδιαζόμενες χρήσεις των εδαφών
  3. Διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές (ΠΟΤ)
  4. Επιχορήγηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο
  5. Δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων (waste-to-energy) σε συνεργασία με τον τοπικό ΦΟΔΣΑ
  6. Αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

11.Ειδικά φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

 

 

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις