NASA: Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx κατάφερε να αγγίξει τον αστεροειδή Μπενού

NASA: Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx κατάφερε να αγγίξει τον αστεροειδή Μπενού

Με τον ρομποτικό του βραχίονα (μήκους 3,5 μέτρων) το OSIRIS-REx , ένα διαστημικό σκάφος της NASA, άγγιξε για πρώτη φορά εχθές (Τρίτη 20/10)  έναν αστεροειδή, με σκοπό να συλλέξει δείγμα από την επιφάνειά του και να το φέρει πίσω στη Γη το 2023.

Ο αστεροειδής με το όνομα Μπενού (Bennu) απέχει 321 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας και οι επιστήμονες πιστεύουν πως, αν συλλέξουν στοιχεία για αυτόν, θα καταφέρουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τη δημιουργία του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος, όπως αυτό ξεκίνησε να σχηματίζεται δισεκατομμύρια χρόνια πριν, καθώς και (συμπεράσματα) για στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ζωής στη Γη.

Στην περίπτωση που το OSIRIS-REx έχει καταφέρει να συλλέξει αρκετή ποσότητα δείγματος από την επιφάνεια του Μπενού, τότε οι ειδικοί θα προγραμματίσουν το ταξίδι της επιστροφής του ρομποτικού διαστημικού σκάφους στη Γη (μαζί με το πολύτιμο «φορτίο» που αυτό μεταφέρει) το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021. Διαφορετικά, το  OSIRIS-REx θα επιχειρήσει νέα προσπάθεια, για τη συλλογή δείγματος από τον αστεροειδή, τον Ιανουάριο.

«Αυτή η εκπληκτική πρωτιά για λογαριασμό της NASA δείχνει πώς μια απίστευτη ομάδα από όλη τη χώρα ενώθηκε και επέμεινε (ενάντια) σε απίστευτες προκλήσεις, με σκοπό την επέκταση των ορίων της γνώσης», δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Jim Bridenstine. «Οι συνεργάτες μας από τον κλάδο της βιομηχανίας, τον ακαδημαϊκό χώρο και οι συνέταιροί μας διεθνώς κατέστησαν δυνατό να κρατήσουμε στα χέρια μας ένα κομμάτι του αρχαιότερου ηλιακού συστήματος», πρόσθεσε.

«Ένα κομμάτι πανάρχαιου βράχου που μπροστά του εκτυλίχθηκε ολόκληρη η ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, ίσως είναι έτοιμο να επιτρέψει “σπίτι” και ανυπομονούμε να δούμε τι θα ακολουθήσει», δήλωσε από τη μεριά του ο  επικεφαλής της επιστημονικής διεύθυνσης της NASA Thomas Zurbuchen, κάνοντας επίσης λόγο για ένα «απίστευτο κατόρθωμα».

Θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα, προκειμένου οι ειδικοί να εκτιμήσουν  εξ αποστάσεως -κυρίως μέσω της ανάλυσης των φωτογραφιών που θα στείλει το διαστημικό σκάφος – πόσο δείγμα από την επιφάνεια του αστεροειδή συλλέχθηκε. Ιδανική περίπτωση θα ήταν η συλλογή δείγματος βάρους ενός κιλού. Στη χειρότερη περίπτωση, μια ποσότητα 60 γραμμαρίων δείγματος θα ήταν αρκετή για τους ειδικούς.

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx, που έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου, κατασκευάσθηκε από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Lockheed Martin. Εκτοξεύτηκε το 2016, προσεγγίζοντας τον αστεροειδή Μπενού (με διάμετρο περίπου 500 μέτρων) τον Δεκέμβριο του 2018.  Έκτοτε τον ακολουθούσε για καιρό, πλησιάζοντάς τον αργά, μέχρι που προσεδαφίστηκε σε αυτόν. Η επαφή του ρομποτικού σκάφους με τον αστεροειδή κράτησε μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

Κατά την επιστροφή του στη Γη το 2023, το OSIRIS-REx θα στείλει –με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου- μια κάψουλα με το περιζήτητο δείγμα από τον Μπενού,  στην έρημο της πολιτείας Γιούτα των ΗΠΑ.

Πηγές: NASA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA/ Goddard/ University of Arizona

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις