Η προθυμία για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού διαφέρει διεθνώς

Η προθυμία για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού διαφέρει διεθνώς

Δεν θα εμβολιάζονταν όλα τα άτομα εάν αύριο υπήρχε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, όπως καταδεικνύεται από νέα διεθνή έρευνα σε 19 χώρες, σύμφωνα με την οποία το 72% των ερωτηθέντων εξέφρασε την προθυμία του για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, αποκαλύπτεται πως η προθυμία εμβολιασμού στη Ρωσία φτάνει μόλις το 55%, ενώ αντιθέτως σχεδόν το 90% των πολιτών στην Κίνα θα εμβολιαζόταν άμεσα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο μεταξύ 16 και 20 Ιουνίου 2020 σε 19 χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία την άνοιξη. Ρωτήθηκαν συνολικά 13.426 άτομα άνω των 18 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν καταρχήν την υπόθεση, ότι, «Εάν ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και διαθέσιμο, θα το λάμβανα».

Στην Κίνα, το 88,6% των ερωτηθέντων συμφώνησαν εντελώς, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία με 85,4% και τη Νότια Αφρική με 81,6%. Μικρότερη προθυμία εξέφρασαν οι ερωτηθέντες στη Γαλλία με 58,9%, την Πολωνία με 56,3% και τη Ρωσία με 54,9%, η οποία μάλιστα είναι η μόνη χώρα που έχει εγκρίνει εμβόλιο από τον Αύγουστο.

Συνολικά, το 71,5% των ερωτηθέντων συμφώνησε στον εμβολιασμό. Από το ποσοστό αυτό, το 46,8% συμφώνησε πλήρως, στο 24,7% η απάντηση ήταν σχετικά θετική. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες σε ποσοστό 14,2% δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ή είχαν ουδέτερη άποψη, ενώ κάπως κατά του εμβολιασμού ήταν το 6,1% ή εντελώς αρνητικό εμφανίστηκε το 8,1% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά την επιβολή ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού προέκυψε πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα ενεργοποιούσε περισσότερο την προθυμία. Στην ερώτηση μάλιστα αν οι ερωτηθέντες αποδεχόταν ένα εμβόλιο το οποίο συνιστούσε ο εργοδότης και είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση ως ασφαλές και αποτελεσματικό, μόνο το 31,9% συμφώνησε πλήρως. Ένα ποσοστό 29,5% ήταν «κάπως» πρόθυμο να το κάνει, ενώ ένα 9,8% των πολιτών ήταν εντελώς αντίθετο με την πρόταση για εμβολιασμό από τον εργοδότη. Η προθυμία οι ερωτηθέντες να ακολουθήσουν μια σύσταση για εμβολιασμό από τον εργοδότη ήταν υψηλότερη στους πολίτες στην Κίνα με ποσοστό 85% και χαμηλότερη και πάλι στη Ρωσία με ποσοστό 27%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν παράλληλα ότι η προθυμία εμβολιασμού αυξάνεται με την ηλικία, οι άντρες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι από τις γυναίκες, πολίτες με υψηλό εισόδημα και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εκφράζουν την προθυμία τους για εμβολιασμό, ενώ σημαντικός παράγοντας για την προθυμία εμβολιασμού αποτελεί και η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση ενός κράτους.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις