Ένας Θεσσαλονικιός επιστήμονας σε πείραμα για τη σκοτεινή ύλη (Video)

Ένας Θεσσαλονικιός επιστήμονας σε πείραμα για τη σκοτεινή ύλη (Video)

Ο ερευνητής της Σχολής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρμινγχαμ  Γιάννης Κατσιούλας που συμμετέχει στο πείραμα NEWS-G για την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3. Όπως είπε, οι αστρονόμοι βλέπουν στους γαλαξίες της ορατή ύλη, αλλά όχι το 85% της ύλης του σύμπαντος είναι η σκοτεινή ύλη, την οποία ακόμη οι επιστήμονες προσπαθούν να ανιχνεύσουν και να μελετήσουν.

Στο NEWS-G συμμετέχουν ινστιτούτα από τη Γαλλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Η ελληνική συμμετοχή είναι έντονη, καθώς στο δίδυμο των ερευνητών που είναι επικεφαλής του πειράματος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο ερευνητικό κέντρο Paris-Saclay Ιωάννης Γοματάρης, τον οποίο θα διαδεχτεί ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος.

Για τον ίδιο το διάστημα κρύβει πολλές εκπλήξεις και στο μέλλον αναμένει η επιστήμη να δώσει απαντήσεις.

Το πείραμά θα δώσει αποτελέσματα στην επόμενη δεκαετία. Λόγω της μεγάλης ελληνικής συμμετοχής, κατά τον κ. Κατσιούλα ανήκει στην ελληνική επιστημονική και πολιτισμική κληρονομιά, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σε πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ, που συμμετέχει στη πείραμα, η έρευνα υποχρηματοδοτείται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις