Πότε ανοίγουν μετά το Πάσχα εστίαση, σχολεία και τουρισμός - Τι αλλάζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Πότε ανοίγουν μετά το Πάσχα εστίαση, σχολεία και τουρισμός - Τι αλλάζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Το διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς και η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, «έδειξαν» το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Μάιος είναι ο μήνας όπου ανοίγουν εστίαση, σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια), τουρισμός και μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Η εστίαση θα είναι ο πρώτος τομέας που θα ανοίξει, ακριβώς 6 μήνες απ' όταν έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ οι προδιαγραφές θα είναι πολύ αυστηρές.

Εστίαση: Ανοίγει στις 3 Μαΐου με τραπεζάκια έξω και... αποστάσεις

Ρολά ανεβάζει η εστίαση μετά από 6 μήνες ακριβώς και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου. Οι επιχειρηματίες βγάζουν τραπέζια έξω και με όπλο τα self test και τις.. αποστάσεις ετοιμάζονται να υποδεχτούν ξανά τον κόσμο τη Δευτέρα του Πάσχα.

Οπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του η εστίαση ανοίγει τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο καλοκαιρινός καιρός θα είναι σύμμαχος στην επανεκκίνηση της εστίασης αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους.

Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι μεγάλες, ενώ και τα μέτρα αυτοπροστασίας- όπως οι μάσκες- δε θα χαλαρώσουν.

Προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα του χώρου, οι δήμοι αναμένεται να διαθέσουν πλατείες και πεζοδρόμια στους επιχειρηματίες, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε self test.

Δέκα ημέρες θα χρειαστούν οι επιχειρηματίες για να στήσουν τα μαγαζιά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες λειτουργίας αλλά και να γεμίσουν τα ψυγεία και τις αποθήκες τους με τρόφιμα και άλλες πρώτες ύλες.

Σχολεία: Ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά στις 10 Μαΐου

Από τις 10 Μαΐου θα λειτουργούν κανονικά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τα λύκεια που ήδη έχουν αρχίσει τα δια ζώσης μαθήματα, από τις 10 Μαΐου ξεκινούν την εκπαίδευσή τους νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, όπου ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και στα λύκεια.

Συγκεκριμένα, δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ).

Από τις 15 Μαΐου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στην τελική ευθεία άρσης του lockdown βρίσκεται η χώρα. «Δεν θα ταξιδέψουμε το Πάσχα, ωστόσο θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις (μετακινήσεις εκτός νομού) από τις 15 Μαΐου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας: Πότε αλλάζει το ωράριο

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλάζει μετά το Πάσχα, μιας και όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται έως τις 23:00, γεγονός το οποίο συμπίπτει με το άνοιγμα της εστίασης.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται κατά μία ώρα, δηλαδή στις 22:00 για όλες τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα, αυτές δεν θα επιτρέπονται.

Στις 15 Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Μητσοτάκης: «Το Πάσχα δεν θα ταξιδέψουμε» - Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου και στις 15 ο τουρισμός

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το Πάσχα και παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Όπως είπε «το Πάσχα θα μείνουμε σπίτι, δεν θα ταξιδέψουμε». Παράλληλα, τόνισε ότι ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου και στις 15 ο τουρισμός.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στην πίεση αρχικά ενώ εξήγησε ότι ο δείκτης θετικότητας βαίνει προς σταθεροποίηση. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι Πάσχα θα πρέπει να κάνουμε...σπίτι μας.  Ωστόσο,  ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα έρθει λίγο... αργότερα.

Έπειτα ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα:

  • Τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία ως τις 23:00 με υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους
  • 10 Μαΐου ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά σχολεία, με ελέγχους σε όλους
  • Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμούς με προδιαγραφές, ενώ απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες.

«Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

«Το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε» ξεκαθάρισε τονίζοντας πως μεγάλες πόλεις έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις