Η ώρα της κρίσης για το ονοματολογικό στη Βουλή της ΠΓΔΜ – Μήνυμα Ν. Κοτζιά (video)

Η ώρα της κρίσης για το ονοματολογικό στη Βουλή της ΠΓΔΜ – Μήνυμα Ν. Κοτζιά (video)

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκίνησε για το ονοματολογικό και την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε η σημερινή πρώτη ημέρα της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και θα συνεχιστεί την Τρίτη. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

  • ΠΓΔΜ: Ζητούμενο για τον Ζ. Ζάεφ να ψηφίσουν υπέρ 80 βουλευτές (video)

Η σημερινή επτάωρη συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθιστώντας επισφαλείς τις όποιες εκτιμήσεις σε σχέση με το κατά πόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι κοντά στην εξασφάλιση των 8 ψήφων που λείπουν για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Ζάεφ απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές της ΠΓΔΜ να σταθούν στο ύψος των «ιστορικών περιστάσεων για τη χώρα» και να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος.

  • ΠΓΔΜ: Στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος (video)

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, που περιλαμβάνουν συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Ν. Κοτζιάς: «Πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Τι ς διεργασίες στα Σκόπια σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις