Προγραμματικές δηλώσεις - Τσίπρας: Σε ρυθμό σκληρής αντιπολίτευσης με το καλημέρα (vid)

Προγραμματικές δηλώσεις - Τσίπρας: Σε ρυθμό σκληρής αντιπολίτευσης με το καλημέρα (vid)

«Είμαστε εδώ να ασκήσουμε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σεβόμενοι την απόφαση του ελληνικού λαού» τόνισε κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

“Είμαι εδώ για να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση απο την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή την επιλογή του ελληνικού λαού την σεβόμαστε” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω το μοντέλο αντιπολίτευσης που άσκησε η ΝΔ με διαρκή αντιπαράθεση και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας για να βγει η χώρα απο την κρίση” συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές σε μια νεοεκλεγέντα κυβέρνηση. “Όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε στο εξωτερικό θα την στηρίξουμε. Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία κι όχι στην επικοινωνία” επισήμανε.

Άσκησε κριτική στο νέο πρόγραμμα δημόσιας διοίκησης που παρουσίασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως έχει συγκεντρώσει υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Παράλληλα, ανέφερε ως σημαντικά επιτεύματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών ήταν ότι αυτές έγιναν ενώ η χώρα είχε βγει απο το μνημόνιο και πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι πλέον στο Κοινοβούλιο.

Απαντώντας στα έξι αναπτυξιακά σημεία που παρουσίασε η κυβέρνηση απάντησε, παρουσιάζοντας τις έξι ένοχες σιωπές κι αυτές αφορούν: το ασφαλιστικό, τα επιδόματα, την 13η σύνταξη, την κατάργηση του αφορολόγητου, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου”.

Σχετικά με την οικονομία υποστήριξε πως η ΝΔ δεν μπορεί να ισχυριστεί πως παρέλαβε χάος και καμένη γη. “ Παραλαμβάνετε μια χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και με το φθηνότερο κόστος δανεισμού στις αγορές”.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές λέγοντας πως θα πείσει τους δανειστές μας να αλλάξουν τα πρωτογενές πλεονάσματα ενώ πιθανόν δεν έχει επιχειρήσει καν να πείσει τους δανειστές για κάτι τέτοιο. “Σήμερα, η πρώτη σας δέσμευση ήταν πως θα τηρήσετε την συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα” είπε. Αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα αναγκαστεί να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης της κοινωνίας.

Γιατί ρίχνετε λευκή πετσέτα στη μείωση πλεονασμάτων, κ. Μητσοτάκη;

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως είπε, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;».

Είσθε περήφανος για την επιλογή Τσουβάλα, κύριε Μητσοτάκη;

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιλογή της να βάλει γ.γ. Δημόσιας Τάξης τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: 'Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή'. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδιακαι αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις