Αίγυπτος: Εκτελέστηκαν 49 κρατούμενοι σε διάστημα 10 ημερών

Αίγυπτος: Εκτελέστηκαν 49 κρατούμενοι σε διάστημα 10 ημερών

Στο πλαίσιο των θανατικών ποινών, η Αίγυπτος εκτέλεσε 49 κρατούμενους σε διάστημα 10 ημερών τον Οκτώβριο, ενώ ούτε ανακοινώθηκαν οι εκτελέσεις, ούτε ενημερώθηκαν οι οικογένειες των κρατούμενων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το Παρατηρητήριο απαίτησε από το Κάιρο να «σταματήσει αμέσως τις θανατικές ποινές». «Η συνήθεια των αιγυπτιακών αρχών να θανατώνουν κρατούμενους που αναμένουν την εκτέλεσή τους έπειτα από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας καθιστά την ανάγκη για τερματισμό των εκτελέσεων ακόμη πιο άμεση», εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο Τζο Στορκ αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του HRW.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι 15 άνδρες που κατηγορούνταν για εμπλοκή σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις πολιτικής βίας, 3 εξ’ αυτών για εμπλοκή σε μια βίαιη επίθεση, το 2013, στο αστυνομικό τμήμα της Κερντάσα, προάστιο του Καΐρου, γνωστό ως προπύργιο ισλαμιστών, σύμφωνα με τη ΜΚΟ η οποία επικαλείται στο Al Shebab Center for Human Rights. Ακόμα 10 κρίθηκαν ένοχοι για επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ajnad Masr το 2014 και το 2015 και 2 άλλοι για μια βίαιη διαδήλωση στην Αλεξάνδρεια το 2013.

Από τους 15 εκτελεσθέντες, οι 13 κρατούνταν σε φυλακή του Καΐρου όπου τον Σεπτέμβριο είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 4 κρατούμενοι και 4 δεσμοφύλακες. Από τους υπόλοιπους 34 εκτελεσθέντες, εκ των οποίων 2 ήταν γυναίκες, κάποιοι κατηγορούνταν για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως φόνοι και βιασμοί.

Η οργάνωση εκτίμησε ότι υπό την προεδρία του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που εξελέγη το 2014, η Αίγυπτος έγινε μία από τις 10 χώρες παγκοσμίως όπου γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις.

ΠΗΓΗ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις