Πέθανε στα 97 του ο Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

Πέθανε στα 97 του ο Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

O Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ δίδαξε την αφαιρετική προσέγγιση όντας μπροστά από την εποχή του.

Ο Πίτερ Μπρουκ, Βρετανός σκηνοθέτης με τεράστια καριέρα που συνέδεσε το όνομά του με αριστουργήματα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, άφησε το Σάββατο την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών.

Αν και Άγγλος, είχε καταστήσει τη Γαλλία βάση του για τις αναζητήσεις του στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου από τη δεκαετία του 1970.

Επρόκειτο για θεωρητικό μιας σκηνικής γραφής χωρίς τεχνοτροπία, περιορισμένη στην πεμπτουσία του κειμένου και σχεδόν χωρίς διακόσμηση.

Στη σκηνή τα στοιχεία ήταν ολοένα και λιγότερα. Μόνο μερικά χαλιά, μερικές φορές μαξιλάρια και κορνίζες για να υποδηλώνουν το εξωτερικό και το εσωτερικό και την αντιστρεψιμότητά τους. Αυτή η αραίωση ήταν αρκετή για να μας κάνει ο Πίτερ Μπρουκ να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο.

Ήταν ο πρώτος, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, που πέταξε στον κάδο των απορριμμάτων το δυτικό θέατρο του καλού γούστου και της τεχνογνωσίας για να ξεκινήσει ιστορίες αναζήτησης που τότε ήταν εντελώς άγνωστες, όπως η Μαχαμπαράτα, το σανσκριτικό έπος της ινδουιστικής μυθολογίας, που ανακάλυψε σε εννέα ώρες στην Αβινιόν το 1985, ύστερα από 10 χρόνια έρευνας.

Με τον θάνατό του, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, μαζί του θάβεται ή καταρρέει η μνήμη πολλών θεατρικών ηπείρων, καθώς είχε κάνει την αναζήτηση όλων των υπαρχουσών σκηνικών μορφών ούτε λίγο ούτε πολύ το αντικείμενο της δουλειάς του.

#ΠΕΘΑΝΕ #ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις