Ζάεφ σε VMRO: Τι θέλετε να κάνουμε, να κατακτήσουμε τη Θεσσαλονίκη;

photo: Eurokinissi

Συνεχίζει τις πιέσεις προς την αντιπολίτευση για να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, κάλεσε το VMRO να αναφέρει την εναλλακτική πρότασή του σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς την αντιπολίτευση δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά υπάρχει κάτι στη βάση του οποίου μπορούμε να ενωθούμε: Στην ιστορική ευθύνη που έχουμε. Ας ξεκαθαρίσουμε πως κανείς από εμάς δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Τι θα κάνουμε, θα κατακτήσουμε τη Θεσσαλονίκη; Γνωρίζω πως κανείς μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες», σημείωσε ο Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Μίλησα σε όλους τους βουλευτές και γνωρίζω πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξ αυτών από την αντιπολίτευση που δεν μπορεί να αναλογιστεί τι θα συμβεί εάν αυτή η ευκαιρία [για λύση του ονοματολογικού] χαθεί. Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία, ας δούμε πως μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά τις πολιτικές μας θέσεις με τις συνταγματικές αλλαγές».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης πως οι δύο όροι που ετέθησαν για το δημοψήφισμα δεν εκπληρώθηκαν, συνεπακόλουθα το αποτέλεσμα του είναι δεσμευτικό και πλέον οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τους θεσμούς της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας στον Ζάεφ, ο βουλευτής του VMRO Τράικο Ντίμκοφ, ανέφερε πως η διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος είναι μια ντροπιαστική στιγμή για την ΠΓΔΜ:

«Το όνομα “Μακεδονία” αναφέρεται στο παλαιότερο τεκμήριο της ιστορίας, τη Βίβλο. Ο όνομα “Μακεδονία” έχει ιστορικό όφελος για όλους. Πρόκειται για μια ντροπιαστική στιγμή για μία ολόκληρη γενιά “Μακεδόνων”. Επιμένετε να πιέζετε για τις συνταγματικές αλλαγές, προσπαθείτε να χειραγωγήσετε τους πολίτες, οι οποίο είναι πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα».

Από την πλευρά του, έτερος βουλευτής του VMRO, δήλωσε πως ακόμη και εάν η κυβέρνηση σχηματίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για τις συνταγματικές αλλαγές, θα κάνει λάθος να αποδεχθεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό διότι προχώρησε σε διαπραγματεύσεις δίχως να συμβουλευθεί την αντιπολίτευση.

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις