Ιράν: Σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο Αμερικανών υπόπτων για κατασκοπεία

Ιράν: Σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο Αμερικανών υπόπτων για κατασκοπεία

Για κατασκοπεία συνελήφθησαν στο Ιράν δεκαεπτά ύποπτοι, οι οποίοι δρούσαν για λογαριασμό της CIA. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ορισμένοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι συλλήψεις συνδέονται με την υπόθεση δικτύου κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, το οποίο το Ιράν ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ανακάλυψε, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών κατασκόπων σε διάφορες χώρες.

Οι συλλήψεις έρχονται έπειτα από τρεις μήνες κλιμακωτής αντιπαράθεσης με τη Δύση, η οποία άρχισε όταν τέθηκαν σε ισχύ νέες αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, στις αρχές Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν κατέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Ορμούζ, αφότου το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε ιρανικό δεξαμενόπλοιο, στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου.

Το Λονδίνο κατήγγειλε χθες στα Ηνωμένα Έθνη την κατάληψη του βρετανικού δεξαμενόπλοιου «Stena Impero» από το Ιράν, «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και διέψευσε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάζει η Τεχεράνη.

«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με το Ιράν», γράφει ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Άλεν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα. «Όμως είναι απαράδεκτο να απειλείται ένα πλοίο που κάνει νόμιμα τη δουλειά του στους διεθνώς αναγνωρισμένους διαδρόμους» ναυσιπλοΐας, πρόσθεσε, ζητώντας από την Τεχεράνη να αφήσει ελεύθερο το πλοίο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που κατέσχεσαν το δεξαμενόπλοιο την Παρασκευή, υποστηρίζουν ότι «δεν τηρούσε τον διεθνή ναυτικό κώδικα».

Σύμφωνα με το Reuters, στις αρχές Μαΐου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί εν μέρει από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του προγραμμα. Έκτοτε μία σειρά από γεγονότα – επίθεση σε τάνκερ της Σουαδικής Αραβίας στο Στενό του Ορμούζ, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, αλλά και η κατάρριψη ενός αμερικανικού drone – έχουν κλιμακώσει την ένταση στο στρατηγικής σημασίας στενό του Κόλπου, απ’ όπου περνάει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Μετά την κατάληψη του βρετανικού τάνκερ, η Βρετανία ακολουθεί τον δρόμο της Ουάσιγκτον ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει και αυτή σε επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.

Η Τεχεράνη, όπως διεμήνυσε ο Ιρανός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εκτιμά ότι κύριος υπεύθυνος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ο οποίος βάζει παρασκηνιακές «φιτιλιές» προσπαθώντας να σύρει τη Βρετανία σε μία ενδεχόμενη εμπλοκή με το Ιράν.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις