Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ

Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» που διεξάγει η Άγκυρα στην βορειοανατολική Συρία.

Όπως αναφέρει σε δήλωση που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά και, παράλληλα, ανήγγειλε αύξηση έως και 50% στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία.

«Θα εκδώσω σύντομα ένα Εκτελεστικό Διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνω την επιβολή κυρώσεων κατά τωρινών και παρελθοντικών αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και κατά όποιων ατόμων συμβάλουν στις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία. Οι δασμοί στον χάλυβα θα αυξηθούν στο 50%, επίπεδο στο οποίο ήταν πριν από τη μείωση του Μαΐου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται από το υπουργείο Εμπορίου, για μία συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τραμπ.

O πλανητάρχης κάνει λόγο για «ισχυρές, επιπρόσθετες κυρώσεις», που θα στοχοποιούν όσους «ενδέχεται να εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμποδίζουν την κατάπαυση πυρός, εμποδίζουν εκτοπισμένα άτομα από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επαναπατρίζουν με τη βία πρόσφυγες ή απειλούν την ειρήνη, ασφάλεια ή σταθερότητα της Συρίας».

Μεταξύ των κυρώσεων που αναφέρει ο Τραμπ είναι «το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παράλληλα , στην ανακοίνωση τονίζεται πως η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τα όσα έχουν καταφέρει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην μάχη κατά του «αδίστακτου ISIS», ενώ υπογραμμίζεται πως, πρωτίστως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι.

«Η Τουρκία πρέπει, επίσης, να θέσει ως προτεραιότητά της την προστασία των αμάχων, ειδικά εθνικά και θρησκευτικά ευάλωτων μειονοτήτων στην βορειοανατολική Συρία. Η άνευ διακρίσεων στόχευση αμάχων, η καταστροφή των περιουσιών τους και η στοχοποίηση εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων είναι απαράδεκτη. Επιπροσθέτως, η επιστροφή των προσφύγων πρέπει να γίνει κατά ασφαλή, οικειοθελή και αξιοπρεπή τρόπο», αναφέρει ο Τραμπ, χαρακτηριστικά.

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Ερντογάν: Οι πράξεις της Τουρκίας επιτείνουν μία ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν συνθήκες για τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου», διαμηνύει ο Τραμπ και καθιστά την Άγκυρα υπεύθυνη για την παραμονή των τρομοκρατών του ISIS στη φυλακή.

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν φαίνεται να μετριάζει τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της εισβολής της», σημειώνει ακόμη, ενώ κάνει αναφορά και στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Όπως έχω πει, αποσύρω τις εναπομείνασες αμερικανικές δυνάμεις από την βορειοανατολική Συρία», υπενθυμίζει, ωστόσο, αναφέρει πως ορισμένες δυνάμεις θα παραμείνουν στην στρατιωτική βάση του Al-Tanf «για να εμποδίσουν μία επανάληψη του 2014», όταν το «χαλιφάτο» επέλαυνε στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά όσων βοηθούν και χρηματοδοτούν αυτές τις ειδεχθείς πράξεις στη Συρία. Είμαι απολύτως προετοιμασμένος να καταστρέψω την τουρκική οικονομία, εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν σε αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό μονοπάτι».

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις