Έρχεται το έθιμο των Αναστεναρίων στο Λαγκαδά

Έρχεται το έθιμο των Αναστεναρίων στο ΛαγκαδάΤά  Αναστενάρια  είναι  το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από  όσα τελούνται σήμερα  στην  Ελλάδα.

 

Καί  από  τα σημαντικότερα  παγκοσμίως !!! Το θρακικό αυτό έθιμο, η  αναβίωση  τού   εθίμου των Αναστενάρηδων είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές, που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν το ξεριζωμό. Κατά την παράδοση , ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια. Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω, ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί... Ό  Συλλογός  "Τά Αναστενάρια   Λαγκαδά"   θά  αναβιώσει τό έθιμο των Αναστεναρίων  ( πυροβασία ) στις 20 Ιανουαρίου  2020 .  Με τη συμμετοχή τού  Μορφωτικού  Πολιτιστικού  Συλλόγου  Κριθιάς  (  μέ  χορούς  Ανατολικής  Ρωμυλίας  και  Θράκης) Μέ  τήν παρουσία  της Π.Ο.Σ.Α.Ρ   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΡΩΜΥΛΙΑΣ  -  ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ    Ύπό την αιγίδα  τού  Δήμου  καί  ΔΗΚΕΛ  Λαγκαδά .  Υπό τήν αιγίδα της Περιφέρειας  Κεντρικής  Μακεδονίας . Υπό τήν αιγίδα της  Μητροπολιτικής  Ενότητας  Θεσσαλονίκης .   Η αναβίωση  τού εθίμου θα είναι ανοιχτή  πρός τό κοινό.
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις