Κομοτηνή: Ο προγραμματισμός του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις εκδηλώσεις της Ενσωμάτωσης

Κομοτηνή: Ο προγραμματισμός  του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις εκδηλώσεις της Ενσωμάτωσης

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει, μέσω των Υπηρεσιών του, στον εορτασμό της επετείου των εκατό ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια, η οποία αποτελεί σημαντικό σταθμό της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Κράτους.» απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Υπουργείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού, οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της περιοχής έχουν ήδη πραγματοποιήσει και προγραμματίζουν την πραγματοποίηση των παρακάτω δράσεων:
1. Με πρωτοβουλία της ΕΦΑ Έβρου φιλοξενείται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης η περιοδική έκθεση με τίτλο “Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς”. Τα εκτιθέμενα αρχαία κομμάτια προέρχονται από την συλλογή του Θρακικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ραιδεστού και αποτελούν κειμήλια που οι κάτοικοι της Ραιδεστού, εγκαταλείποντας την Ανατολική Θράκη το 1922, έφεραν μαζί τους στη νέα τους πατρίδα.
Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο πληροφοριακό υλικό, ως άμεσα σχετιζόμενη με την συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας της ενσωμάτωσης στον ελληνικό κορμό της δυτικής Θράκης, και θα είναι ανοικτή για το κοινό έως και το τέλος Μαΐου του έτους 2020. Ενόψει της επετείου, πρόκειται να εμπλουτισθεί η διήγηση των εκπαιδευτικών δράσεων που ήδη υλοποιούνται.
Επιπλέον, η ΕΦΑ Έβρου προτίθεται να διοργανώσει ημερίδα σχετικά με την εποχή και τις μεταμορφώσεις του τοπίου που επήλθε, δεδομένου ότι στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εντοπίζεται η πόλη της Ορεστιάδας, η οποία είναι η μοναδική που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Θράκης.
2. Η ΕΦΑ Ξάνθης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την απελευθέρωση της Πόλης της Ξάνθης, που συμπληρώθηκαν την 04.10.2019, προγραμματίζει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει διάλεξη της Προϊσταμένης και φωτογραφική έκθεση. Η διάλεξη αφορά την αρχαιολογική έρευνα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατά την διάρκεια των 100 ετών του ελεύθερου βίου της. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του Νομού Ξάνθης που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο αυτή και θα πραγματοποιηθεί με συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι θα προσκληθούν να προσκομίσουν παλιές φωτογραφίες που θα ψηφιοποιηθούν από την ΕΦΑ.
3. Η ΕΦΑ Ροδόπης προγραμματίζει τη διοργάνωση: α) διημερίδας για την Κομοτηνή και την περιοχή της, με έμφαση στις επιστημονικές έρευνες που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής και β) περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το διάστημα από 3 Μαΐου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, με τίτλο «Εκατό χρόνια ενσωμάτωση της Θράκης – εκατό χρόνια αρχαιολογίας στη Θράκη». Η έκθεση θα συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό και ιστορικά έγγραφα, ενώ κατά το διάστημα της παρουσίασής της θα πραγματοποιηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
«Επιπλέον, μέχρι και σήμερα δεν έχει περιέλθει στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, σε ο,τι αφορά στα θέματα αρμοδιότητάς της, αίτημα για την υποστήριξη τυχόν εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου των 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική επικράτεια.» αναφέρεται στην απάντηση και σημειώνεται ότι: «Παρά ταύτα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, οι αρμόδιες Διευθύνσεις προετοιμάζονται για πρόσκληση υποβολής αιτημάτων προς επιχορήγηση από τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα οποία θα εξετασθούν αρμοδίως και συγκεντρωτικά, προς το σκοπό επίτευξης συνεκτικής πολιτικής επιχορηγήσεων στους φορείς Σύγχρονου Πολιτισμού.»
Όπως διευκρινίζεται η πρόσκληση προς τους φορείς για υποβολή αιτήσεων επιχορηγήσεως, μέσω Μητρώου, είναι επί του παρόντος στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ η εξέταση των αιτημάτων και οι ενδεχόμενες επιχορηγήσεις προγραμματίζεται να υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κατόπιν τούτου, «η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού προτίθεται να δεχθεί και να προχωρήσει σε εξέταση αιτημάτων που αφορούν δράσεις για τον εορτασμό της εν θέματι επετείου, εις τρόπον ώστε η πολιτική επιχορηγήσεων να επιτρέψει την προώθηση των δράσεων αυτών.» σημειώνεται και διευκρινίζεται ότι: «Πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Υπηρεσιών του είναι η προώθηση των δράσεων εορτασμού των εκατό ετών από την απελευθέρωση της Θράκης, δεδομένου ότι πρόκειται για επέτειο με έντονο συμβολισμό και με σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις.»

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις