Κέρκυρα: Οξεία αντιπαράθεση για το κόστος κατασκευής υδατοδρομίων

Κέρκυρα: Οξεία αντιπαράθεση για το κόστος κατασκευής υδατοδρομίων

Το θέμα των υδατοδρομίων απασχόλησε για αρκετή ώρα τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο με αφορμή την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για την « Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών (Φορέας Χρηματοδότησης), Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Φορέας Υλοποίησης), και των Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και Δήμου Μεγανησίου (Κύριοι των Έργων), για την πράξη «ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θόδωρος Γαλιατσάτος χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύμβαση τουλάχιστον «περίεργη» και κατηγόρησε την Περιφερειακή αρχή ότι προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με το ίδιο αντικείμενο και τους ίδιους εταίρους, που έχει παλαιότερη σύμβαση που είχε υπογράψει η Περιφέρεια επί των ημερών του αλλά «με πολλαπλάσια κόστη που δεν δικαιολογούνται». Όπως είπε, το συνολικό ποσόν της παλιάς σύμβασης δεν υπερέβαινε τις 700 χιλιάδες για όλα τα νησιά και όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν στα υδατοδρόμια. Η σημερινή σύμβαση ανέρχεται στο ποσόν των 3 εκ ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα των εργασιών που αφορά την προετοιμασία των φακέλων (αδειοδοτήσεις κλπ) για κάθε υδατοδρόμιο ο κος Γαλιατσάτος, δήλωσε, ότι είχε προβλέψει 10 χιλιάδες ευρώ, συνολικά 60 χιλιάδες για όλα τα νησιά. Στη νέα σύμβαση για το ίδιο έργο προβλέπεται το ποσόν των 660 χιλιάδων. Στο τμήμα της σύμβασης που προβλέπει τις κατασκευές σε όλα τα υδατοδρόμια, στην παλιά σύμβαση το κόστος έφτανε περίπου 700 χιλιάδες, ύστερα από έρευνα αγοράς που είχε κάνει κατά τη δική του θητεία. Το σημερινό κόστος εκτοξεύεται στα 2.380.000 εκ ευρώ.
Το άλλο θέμα που δήλωσε ότι του προκάλεσε απορίες ήταν η πρόβλεψη που περιλαμβάνει η σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει με την υπογραφή της να δοθεί 1 εκ προκαταβολή.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Στην απάντηση του ο αντιπεριφερειάρχης κος Ορφανουδάκης είπε ό,τι είναι έτοιμο και πληρωμένο από την προηγούμενη σύμβαση αφαιρείται από την νέα σύμβαση. Το τεχνικό δελτίο έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης και είναι στη διαδικασία υπογραφής από τον Γενικό γραμματέα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Στη συνέχεια ο κος Ορφανουδάκης μίλησε για την αναγκαιότητα κατασκευής των υδατοδρομίων και μάλιστα πιλοτικά πρώτα στο Ιόνιο. Σε ότι αφορά το μεγάλο κόστος είπε ότι η καινούργια σύμβαση είναι με «το κλειδί στο χέρι» και όχι σε τμηματική εκτέλεση των έργων. Άλλωστε με τη σύμβαση αυτή το Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει – μέσω της ΔΕΠΑΝ- την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών.
ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Η απάντηση του κου Ορφανουδάκη δεν ικανοποίησε αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι επέμεναν στις ερωτήσεις σχετικά με το αυξημένο κόστος. Ακουλουθεί η ερώτηση που έθεσε ο κος Ποζίδης και η απάντηση που έδωσε ο κος Ορφανουδάκης.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΖΙΔΗ
Τελικά το θέμα αποσύρθηκε ύστερα από πρόταση της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα και θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις