Κομοτηνή: Ο ΣΥΦΑ Ροδόπης κλείνει 35 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με 35 κοινωφελής παρεμβάσεις

Κομοτηνή: Ο  ΣΥΦΑ Ροδόπης  κλείνει 35 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με 35 κοινωφελής παρεμβάσεις

35 χρόνια ιστορίας, 35 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.)Νομού Ροδόπης. Μια προσπάθεια που «γεννήθηκε» από συνεταιριστές οι οποίοι είδαν διορατικά μπροστά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προμηθεύουν φάρμακα και να εξυπηρετούν τους φαρμακοποιούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης, ο κος Αλέκος Τσαπέκος και η φαρμακοποιός Άσπα Τσιρλιάγκου

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπάρμπα, διευθύνοντα σύμβουλο από το Σεπτέμβριο του ΣΥΦΑ Ροδόπης, ο συνεταιρισμός δουλεύει με τα μέλη και εξυπηρετεί μέλη και μη μέλη σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, με την παρουσία άλλων συνεταιρισμών από άλλους Νομούς . «Είναι καθαρά ανταγωνιστικό το περιβάλλον. Έχουμε αποθήκες με ιδιώτες, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε απλά πράγματα, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολα, δηλαδή να έχουμε καλές τιμές, πάντα διαθέσιμα προϊόντα, άριστη εξυπηρέτηση, να είμαστε διαθέσιμοι 365 μέρες το χρόνο και ουσιαστικά η διαφορά που φέρνουμε στο τραπέζι σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστή είναι ότι εμείς γεννηθήκαμε στη Ροδόπη και καλύπτουμε όλο το Νομό. Πηγαίνουμε παντού. Ουσιαστικά είναι μια δημιουργία από τη Ροδόπη για τη Ροδόπη. Νομίζω ότι όλος ο Συνεταιρισμός, όλοι οι εργαζόμενοι, και μιλάω εκ μέρους των εργαζόμενων που εργάζονται στην αποθήκη μας, είναι πάρα πολύ υπερήφανοι.»

Όπως εξηγεί ο κος Μπάρμπας σημειώνονται ήδη θετικά αποτελέσματα, με διψήφια άνοδο στις πωλήσεις και σιγά – σιγά εκτελείται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο. «Αλλάζουμε δρομολόγια, κάνουμε νέες επενδύσεις, παίρνουμε πελάτες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν μετακινηθεί. Πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας τον οποίο τον βλέπουμε και στον τζίρο μας που είναι ανοδικός και στην ευχαρίστηση των πελατών μας.»

Τον κο Μπάρμπα τον συναντήσαμε σε μια συνέλευση- ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. με τα νέα να είναι ευχάριστα, δηλαδή:Ανοδική η πορεία στους διαχειριστικούς δείκτες. «Δουλεύουμε καλύτερα σαν ομάδα, είμαστε πιο κοντά και πρέπει μαζί να συμφωνήσουμε σε κάποιες κοινές γραμμές για να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις του μέλλοντος, το οποίο μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, αλλά δεν είναι απλό.» δήλωσε ο κος Μπάρμπας και σημείωσε ότι η ελληνική αγορά του φαρμάκου είναι πολύ πολύπλοκη. «Υπάρχουν ελλείψεις , φάρμακα που εμφανίζονται στην αγορά κι εξαφανίζονται, που αλλάζουν οι τιμές, η συνταγογράφηση, οι γιατροί.»

Μάλιστα, έκανε λόγο για μια υγιή βάση συνεταιριστών με στόχο την απόδοση στην μερίδα των συνεταιριστών. Άλλωστε, όπως λέει, έτσι γεννιέται ο Συνεταιρισμός και με αρχές να: εξυπηρετούμε μέλη και μη μέλη και πρώτα από όλα τον ασθενή. «Θα κόψουμε το κεφάλι μας να βρούμε φάρμακα!» λέει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει τιμή την επιστροφή του στην Ελλάδα «Είναι τιμή για μένα να γυρίζω στην Ελλάδα ύστερα από 25 χρόνια στο εξωτερικό και είναι ένα start up» λέει προσθέτοντας από την εδώ μικρή του εμπειρία « Βλέπω ότι σε ένα Συνεταιρισμό μπορείς πάρα πολύ βατά να κάνεις ένα πρόγραμμα αναδόμησης γιατί υπάρχει ένα έδαφος καλλιεργήσιμο.»

««Σερβίρουμε» όλους τους φαρμακοποιούς, μέλη και μη μέλη, έχουμε τα αυτοκίνητά μας, την ηλεκτρονική παραγγελία και τους προσεγγίζουμε όλους. Τα μέλη που είμαστε πιο κοντά, γύρω στα 35 μέλη, είναι αριθμός με ανοδική τάση . Υπάρχει μια οικογενειακή σχέση, ζω την πόλη σαν να είμαι μέλος της πόλης, οι αρχές του συνεταιρισμού παντρεύονται με τις αρχές της διαχείρισης μιας ΑΕ, είτε είναι εισηγμένη, είτε οικογενειακή, είτε ο,τι άλλο και ουσιαστικά μπορείς να πηγαίνεις προς αυτή την πορεία, που είναι απόδοση, εξυπηρέτηση και σεβασμός των αρχών.» δηλώνει ο κος Μπάρμπας.

Ο κος Παναγιώτης Μπάρμπας, διευθύνων σύμβουλος από το Σεπτέμβριο του ΣΥΦΑ Ροδόπης

Μπορούν οι συνεταιρισμοί γενικά να αποτελέσουν μια κάποια λύση σήμερα; Ρωτάμε τον διευθύνοντα σύμβουλο γνωρίζοντας ότι έχει μια πλούσια εμπειρία και από το εξωτερικό. «Η εμπειρία μου δυστυχώς είναι μικρή στους συνεταιρισμούς. Δούλευα σε Πολυεθνικές, όπου είχαμε συνεταιρισμούς ως διανομείς μας στο παρελθόν.» απαντά και και εξηγεί ότι « Το πρόβλημα του συνεταιρισμού είναι ως επί το πλείστον διαχειριστικό και μέσα στο συνεταιρισμό, καθώς υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, εισφορές, εργαζόμενοι, προσλήψεις , προμήθειες. Το να τα αλλάξεις όλα είναι μια ουτοπία, το να κάνεις σταδιακές βελτιώσεις στα σημαντικά που πρέπει να κάνεις, είναι περίπου το ίδιο πράγμα κι αυτό που σου δίνει μια πνοή και μια έξτρα ικανοποίηση, βλέπεις ένα αποτέλεσμα να έρχεται πιο γρήγορα. Αυτό σε μικρό μέγεθος, το αποτέλεσμα έρχεται από Δευτέρα σε Τρίτη. Σε μια μεγάλη εταιρεία έρχεται σε 3,6 , 12 μήνες. Αυτή είναι η διαφορά κι αυτό το έξτρα μίσθωμα στο μισθό ενός μάνατζερ επιχειρηματία, να βλέπεις τα αποτελέσματα και την ικανοποίηση των φαρμακοποιών.»

Τα 35 χρόνια ζωής ο ΣΥΦΑ Ροδόπης θα τα γιορτάσει με 35 κοινωφελή μικρά έργα, με δωρεές σε Συλλόγους, σε ΑμεΑ , με αιμοληψίες , με δενδροφυτεύσεις «για να δώσουμε κι εμείς πίσω κάτι στη Ροδόπη η οποία ουσιαστικά μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο κος Μπάρμπας βάζοντας ήδη τον επόμενο στόχο του Συνεταιρισμού.
Φώτο: Παναγιώτης Μπάρμπας, ως διευθύνων σύμβουλος από το Σεπτέμβριο του ΣΥΦΑ Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις