Το ΕΒΕΗ ζητά επιπλέον διευκρινήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Το ΕΒΕΗ ζητά επιπλέον διευκρινήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Όπως αναφέρει, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, ωστόσο, δεδομένης της απουσίας πλαισίου και ταυτόχρονα του ασφυκτικού περιθωρίου που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Επιμελητήριο Ηρακλείου γίνεται αποδέκτης αποριών και επισημάνσεων από τα μέλη του για επιμέρους αλλά ουσιαστικά ζητήματα.

Για το λόγο αυτό, ζητεί από τον Υπουργό Οικονομικών να διευκρινιστούν τα εξής:

1.Πως ορίζεται το μέρος της ενίσχυσης  που δεν θα επιστραφεί δεδομένου ότι είναι ενίσχυση (χρηματοδότηση/ δάνειο) επιστρεπτέα, εν όλο ή εν μέρει; (γνωρίζουμε μόνο ότι συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης).

2.Δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή εντάσσεται στο καθεστώς demininis, πως θα προσδιοριστεί το ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης; (αφορά ιδιαίτερα επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι κοντά στο ανώτατο όριο το τιθέμενο από τον κανονισμό).

3.Ο κύριος περιορισμός που αφορά το όριο των από ένα έως πεντακόσιους εργαζόμενους, προσμετράται με ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ); (Δηλαδή αφορά σε ισοδύναμο πλήρους και ετήσιας απασχόλησης τουλάχιστον μιας θέσης;).

4.Σχετικά με τη ρήτρα μη απολύσεων πότε ορίζεται η λήξη του χρόνου της εν λόγω δέσμευσης (ισχύει από την 30η Μαρτίου 2020 αλλά ως πότε;)

5.Υπάρχουν συγκεκριμένες (άλλες) δεσμεύσεις, πχ ρήτρες για την πρώιμη αποπληρωμή, και υπάρχει δυνατότητα μια επιχείρηση να υπαναχωρήσει εν μέσω της διαδικασίας αν διαπιστώσει ότι δεν τη συμφέρει η ένταξη στο μέτρο αυτής της «Ενίσχυσης;»

Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, θεωρεί σκόπιμο να δοθεί ικανή παράταση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς, για τον προσδιορισμό των εσόδων από τις επιχειρήσεις απαιτείται να έχει συμπληρωθεί δήλωση Ε3 ή να συνταχθούν οικονομικές καταστάσεις,  κάτι που είναι δύσκολο στο στενό περιθώριο που δίδεται από την ΚΥΑ.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις