Ο άνθρωπος των βιβλίων και ο άδικος βομβαρδισμός λόγω... έρωτα

Ο άνθρωπος των βιβλίων που πέθανε (σημ: τη Δευτέρα), ο Κυριάκος Ντελόπουλος, μου είχε τηλεφωνήσει μια φορά το 2012 και μου είχε πει ότι έκανε ενδελεχή έρευνα σε αρχεία και τεκμήρια για να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τον βομβαρδισμό μέσα στο λιμάνι της Χίου από συμμαχικά αεροπλάνα στις 7.2.44, του σουηδικού πλοίου Βιριλ, του Ερυθρού Σταυρού, που ξεφόρτωνε σιτάρι για τον πεινασμένο λαό του νησιού,
και έφτασε μετά από την μελέτη των στοιχείων της έρευνάς του, μου είχε πει, στην ίδια εκτίμηση για το αίτιον του κακού, στην οποία είχα φτάσει κι εγώ διαισθητικώς στο μυθιστόρημα Ήλιος με δόντια, δλδ στον έρωτα του Νιλς Νίλσον, του επιτετραμμένου του Ερυθρού Σταυρού στην νήσο Χίο, με ένα κορίτσι του νησιού, την Θάλεια, συναίσθημα τόσο δυνατό που τον έκανε να βιαστεί να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι του νησιού και έτσι να ελλιμενιστεί λίγες μέρες νωρίτερα από αυτά που γνώριζαν οι Άγγλοι.

Σήμερα πού έμαθα τον θάνατό του, θυμήθηκα ξανά αυτό το τηλεφώνημα, θυμήθηκα και πώς ο έρωτας και γενικώς τα ανθρώπινα συναισθήματα γράφουν την Ιστορία, επίσης πώς μετά από χρόνια κάποιοι άνθρωποι την μελετούν λογοτεχνικά και ερευνητικά και φτάνουν στην πηγή της που πάντα είναι ο άνθρωπος.

Γιάννης Μακριδάκης 
(Ανάρτηση του συγγραφέα στο fb)
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις