Συνταγή για ένα πρωτότυπο και εύκολο ορεκτικό, μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με απάκι και κρέμα γραβιέρας, μας δίνει ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος. Ένα γευστικό και ιδιαίτερο πιάτο, με παραδοσιακά προΐόντα, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- 6 μανιτάρια πορτομπέλο
- 200 γρ. χοιρινό απάκι
- 120 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 120 ml γάλα
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- λίγη πάπρικα
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρώντας το κοτσάνι και τη φλούδα τους και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι.
- Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι και παράλληλα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα βρέχουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το στρώνουμε μέσα στα μανιτάρια.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την κρέμα ζεσταίνοντας το βούτυρο μαζί με το αλεύρι ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 2-3΄. Προσθέτουμε το γάλα και το φρέσκο θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει η κρέμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα ανακατεύοντας ζωηρά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίζουμε τα μανιτάρια με την κρέμα, προσθέτουμε λίγη πάπρικα και ψήνουμε στους 180 για 15΄.
- Σερβίρουμε με λίγα φύλλα ρόκας και κρέμα βαλσαμικού.
Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.