«Ας φτιάξουμε ξανά τα ρολόγια» – Μια δημιουργική δράση για τα παιδιά από τον ΟΠΑΝΔΑ

«Ας φτιάξουμε ξανά τα ρολόγια» – Μια δημιουργική δράση για τα παιδιά από τον ΟΠΑΝΔΑ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, συνεχίζοντας τη σειρά δημιουργικών δράσεων που αφορούν στο βιβλίο με τίτλο «Ας…», προσκαλεί τα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών και άνω, να φτιάξουν ξανά τα ρολόγια, ώστε να αξιοποιήσουν  τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελος της προσωπικής ανάπτυξης, της δημιουργικής έκφρασης και της ψυχαγωγίας.
Σκοπός της δράσης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να διασκεδάσουν παίζοντας με τις ώρες και τον χρόνο και να ανακαλύψουν τα βιβλία στο σπίτι τους με συνοδοιπόρο την Παιδική Βιβλιοθήκη Στ. Λαρίσης. Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι όργανο ένδειξης του χρόνου. Η ιστορία του χρόνου και πώς αυτός έχει μετρηθεί ανά τους αιώνες έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι, χιλιάδες χρόνια πριν, κάποιος παρατήρησε πως, όταν τοποθέτησε κατακόρυφα στο έδαφος μία ράβδο, η σκιά της εκινείτο στο έδαφος ακολουθώντας την κίνηση του Ήλιου. Τα ηλιακά ρολόγια αποτελούν τις πρώτες προσπάθειες ορισμού του χρόνου. Επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους το 2000 π.Χ., μετέπειτα αντικαταστάθηκαν από ρολόγια τοίχου, ρολόγια τσέπης, ρολόγια χειρός και ηλεκτρονικά ρολόγια.

Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, η ικανότητα που έχουμε αποκτήσει να υπολογίζουμε τον χρόνο με απόλυτη ακρίβεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

 

Δείτε πώς μπορείτε να λάβετε μέρος στη δράση

Αφόρμηση – Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της Λώρης Κέζα «Η ώρα είναι εκατό».

«Μεγάλο βάσανο οι μέρες. Χειρότερο βάσανο οι ώρες. Όλα σε πρόγραμμα.

Την Δευτέρα τούτο, την Τετάρτη τ’ άλλο… Είναι νωρίς για το΄να, είναι αργά για τ΄ άλλο.

Άκουσε το ρολόι και ξύπνα, δες το φεγγαράκι και ξάπλωσε».

Η ώρα είναι εκατό, Λώρη Κέζα, 2010, Παπαδόπουλος

Ας παίξουμε με τα ρολόγια…

Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα;

……………………………………………………………………………

………….…………………………………………………………………

Ποιοι είναι οι λόγοι που τη διαλέξατε;

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………

Στο δικό μας ρολόι, τοποθετούμε τους δείκτες να δείχνουν την αγαπημένη μας ώρα. Εναλλακτικά σχεδιάζουμε ή ζωγραφίζουμε το δικό μας ρολόι εδώ

Αν θέλετε μπορείτε να φωτογραφίσετε τις δημιουργίες σας και να τις στείλετε μέσω email στο paidikivivliosl@gmail.com, ώστε να τα δημοσιευθούν στα social media του ΟΠΑΝΔΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΝΔΑ

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις