Χανιά: Έκθεση φωτογραφίας «ΟΧΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ»

Χανιά: Έκθεση φωτογραφίας «ΟΧΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ»

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΟΧΥΡΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ – FORTS THAT BIND», θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 8/7/2020, στις 20.00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 22 Ιουλίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Το έργο «FARO για τα οχυρά», συνοδευόμενο από την έκθεση «Forti che Uniscono – Οχυρά που ενώνουν», δημιουργήθηκε από το Marco Polo System GEIE σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και Συλλόγους, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την κοινωνία, γνωστή ως Σύμβαση Faro, η οποία υπεγράφη στην πόλη Faro (Πορτογαλία) στις 27 Οκτωβρίου 2005 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2011. Στόχος είναι η εμβάθυνση στη σχέση της οχυρωματικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, και η σύνδεσή τους με την «Πολιτισμική Κοινότητα» που ορίζεται ως «μία ομάδα ανθρώπων που αποδίδουν αξία σε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς και στο πλαίσιο της δημόσιας δράσης, επιθυμεί να τις υποστηρίξει και να τις μεταδώσει σε μελλοντικές γενιές» (άρθρο 2 της Σύμβασης Φάρου).

Η οχυρωματική κληρονομιά αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του ανθρώπινου βίου, που σήμερα μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη μιας νέας μορφής ανάπτυξης, βιώσιμης και καινοτόμου, καθώς αποτελεί μαρτυρία και ταυτόχρονα εδραιώνει τη μελλοντική προοπτική συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων.

Ο στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα Ευρωμεσογειακό δίκτυο οχυρών. Σήμερα, η έκθεση συνεχίζει τη διαδρομή της στη Μεσόγειο, εμπλουτίζοντας τη θεματική της με νέες εικόνες, ιστορίες αλλά και δυναμικές προοπτικές.

Η Ελλάδα, ξεκινώντας από την Κέρκυρα, αποτελεί την ιδανική γέφυρα μεταξύ χρονικών περιόδων, τόπων, λαών και ιδεών. Γίνεται έτσι θεμελιώδες στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Ελλάδα για να επιστρέψει αργότερα στην Ιταλία, πηγαίνοντας από το Νότο προς το Βορρά, με σκοπό να βρει συνέχεια και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Το Marco Polo System geie είναι μια ευρωπαϊκή ομάδα, οικονομικού ενδιαφέροντος της Βενετίας, που ασχολείται -από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90- με την προστασία, την ενίσχυση και την προώθηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη προσοχή -και δυνατότητα επέμβασης- στον κόσμο των ενετικών οχυρώσεων. Παράλληλα, προωθεί τον διάλογο και την οικοδόμηση κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των λαών της Μεσογείου, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή σχέση με το κεντρικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις