Αλέξης Μπίστικας – 29 Σεπτεμβρίου 1995

Αλέξης Μπίστικας – 29 Σεπτεμβρίου 1995

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από τότε που ο σκηνοθέτης κινηματογράφου Αλέξης Μπίστικας έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 31 του χρόνια ενώ έπασχε από AIDS, στις 29 Σεπτεμβρίου 1995. Είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη και τελευταία του μεγάλου μήκους ταινία του «Το Χάραμα» (1994) που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Ανήκε στη νέα γενιά κινηματογραφιστών των αρχών της δεκαετίας ’90 και άφησε το δικό του αποτύπωμα στον νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Σπούδασε στο Λονδίνο πολιτικές επιστήμες στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Επικοινωνίας και στον κινηματογράφο. Εκτός από το «Χάραμα» γύρισε και ταινίες μικρού μήκους: «Τα Μάρμαρα» (1989), «Το φιλί» (1990), «Ποτσόν – ποτσόν», παιδικό παραμύθι με εικόνες από τη βάφτισή του και ψαλμωδίες από μοναχούς του Αγίου Όρους, «Το στήθος», «Το ξέφωτο» (1993) και «Η γραβάτα» (πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1991), στις περισσότερες από τις οποίες αναγνωρίζεται έντονο το βιωματικό στοιχείο. Ως προς το λογοτεχνικό του έργο, υπήρξε εμπνευστής της πρωτοποριακής έκδοσης «Κοντροσόλ στο Χάος», περιοδικό που κυκλοφόρησε από το 1986 ως το 1992, με ασπρόμαυρα, τετράγωνου σχήματος τεύχη τα κείμενα των οποίων διαπνέονταν από έναν αντιπατριαρχικό και αντισεξιστικό λόγο, με αναφορές στον φεμινισμό και την ομοφυλόφιλη επιθυμία, μέσα στον απόηχο ενός ανήσυχου πανκ πνεύματος.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σκηνοθέτη, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ:

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

Εκπομπή 64η

(video)

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις