«Ήταν κάτι άγνωστο για εμάς. Δεν γνωρίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να προσαρμοστούμε. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, προσπαθήσαμε να βρούμε τα «πατήματά» μας, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε σε άγνωστα νερά και με μεγάλα προβλήματα: Ωράρια μειωμένα, όπως λιγότερες και οι έξοδοι των ανθρώπων, αλλά και με τις αποστάσεις που θα έπρεπε να τηρούνται.» δηλώνει ο κος Παναγιώτης Μαργαρίτης, επαγγελματίας μέλος του ΕΒΕ Ροδόπης.
Ο κος Παναγιώτης ΜαργαρίτηςΤον συναντήσαμε στην επιχείρησή του, σε ώρα αιχμής, αλλά με λιγοστούς πελάτες. Οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι όλο και πιο σπάνια κάθονται στα τραπέζιά του. Στις μεγάλες ηλικίες, όπως λέει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» υπήρχε και υπάρχει αρκετά μεγάλος φόβος κι αβεβαιότητα. «Σκέφτονται: «Αν θα βγω έξω, τι θα γίνει;» Αυτός ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει ακόμη. Οι μεγάλες ηλικίες στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν περιορίσει την κινητικότητα τους. Δηλαδή, αν έβγαινε ένας 4 και 6 φορές τώρα θα βγει μια και δύο. Όλα αυτά αποτυπώνονται και στην πραγματική οικονομία.» δηλώνει ο έμπειρος επαγγελματίας και σημειώνει πως ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί, στην πραγματική μικροοικονομία της περιοχής. «Ακόμη ο καιρός κρατά καλά. Οπότε, έξοδα θέρμανσης δεν έχουμε ακόμη κι αυτό βοηθά.»
Οι φοιτητές, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μαργαρίτη, είναι η κινητήριος δύναμη της πόλης γι αυτό υπάρχει αυτή η «έξαρση» στην δημιουργία και λειτουργία επιχειρήσεων στην εστίαση, στην αναψυχή κ.α. «Τώρα, όλα έχουν περιοριστεί. Οι φοιτητές δεν ήρθαν όλοι, πιστεύω πως το 30% βρίσκεται εδώ. Ευτυχώς που υπήρχαν σχολές με εργαστήρια,αλλιώς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.» δηλώνει και προσθέτει πως: «Σήμερα στην Κομοτηνή τα περισσότερα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως , οι γονείς μπορεί να γλιτώσουν έξι μήνες ξενοικιάζοντας, αυτό σημαίνει 6000 ευρώ λιγότερα από την πόλη, ίσως να έχουν «χαθεί» έτσι 14 εκ ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.»
Τέλος, όσον αφορά στα «μαθήματα» της δικής του καθημερινότητας; «Είναι ένα συνεχές σχολείο.» λέει και εξηγεί: «Μαθαίνουμε κάθε μέρα. Προσπαθούμε να εξελιχτούμε κάθε μέρα. Τίποτα δεν είναι ίδιο. Η μια μέρα με την άλλη είναι πάντα διαφορετική. Θα πρέπει απλά τώρα να μάθουμε να λειτουργούμε πιο αμυντικά σε περίπτωση που στο μέλλον παρουσιαστούν άλλα προβλήματα να ξέρουμε τι θα γίνει.»
Φώτο:Παναγιώτης Μαργαρίτης ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.