Φλώρινα: Μηνύματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Φλώρινα: Μηνύματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής ΝΔ Φλώρινας: «Συμπληρώνονται 80 χρόνια από το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» και την ηρωική αντίσταση των προγόνων μας, απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, καθώς επιβεβαίωσε την ακλόνητη προσήλωση του Έθνους μας σε ιδανικά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Ιδανικά που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα, όπως η ελευθερία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη για την Πατρίδα.  Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναγκαστήκαν να ακυρώσουν τις παρελάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Αναμφισβήτητα είναι μια απόφαση που μας λυπεί όλους αλλά παράλληλα θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την υγεία των συμπολιτών μας και να βγούμε και από αυτήν την δοκιμασία πιο δυνατοί, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Για λόγους δημόσιας υγείας δεν θα παραβρεθούμε στις εορταστικές εκδηλώσεις.  Στην φετινή επέτειο ας αναλογιστούμε το μεγαλείο και την ανδρεία που επέδειξε τότε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός και με ομοψυχία και ενότητα να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις, από όπου κι αν προέρχονται».

Ζήσης Τζηκαλάγιας, βουλευτής ΝΔ Καστοριάς: «Πριν 80 χρόνια οι παππούδες μας είπαν ΟΧΙ στον κατακτητή και την υποδούλωση. Η Ελλάδα αντιστάθηκε, πολέμησε και νίκησε στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Οι Έλληνες είπαν ΟΧΙ στον φασισμό και την αδικία. Πέρυσι οι Καστοριανοί γιόρτασαν την επέτειο με δοξολογία, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων. Ο Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις. Φέτος καλούμαστε να πούμε ΟΧΙ στην πανδημία του κορωνοϊού.  Στολίζοντας με Αϊ- Δημητριάτικα χρυσάνθεμα το ανθοδοχείο του καθιστικού μας, ανάβοντας το καντήλι-προσευχόμενοι στο εικονοστάσι του σπιτιού μας και υψώνοντας υπερήφανα την Ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μας».

Πέτη Πέρκα, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας: «Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης για το μεγάλο και άνισο αγώνα που έδωσε ο ελληνικός λαός, αρχικά κατά του ιταλικού φασισμού και έπειτα για την Εθνική Αντίσταση κατά του γερμανικού ναζισμού και των δυνάμεων της τριπλής κατοχής. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία συνθήκη πανδημικής κρίσης, η οποία δεν μας δίνει τη δυνατότητα άσκησης των εορτασμών που αρμόζουν στην περίπτωση και συνεπώς δεν θα παραστούμε σε δια ζώσης εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να κρατούμε ζεστές τις μνήμες μας και να τιμούμε όλες και όλους αυτούς που έπεσαν κατά του πάνοπλου κατακτητή, για να μπορούμε εμείς σήμερα -εκτός των άλλων- να ορθώνουμε περήφανα το ανάστημά μας κατά του νεοναζισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αποτελεί ιστορικό μας χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, μια κοινωνία αξιών δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης».

 

Άνθιμος Μπιτάκης, Δήμαρχος Αμυνταίου: «Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην πορεία του έθνους μας και ημέρα μνήμης και τιμής για τον ελληνισμό. Οι Έλληνες του ’40, αψηφώντας τον κίνδυνο, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, αγωνίστηκαν για τα μεγάλα και σπουδαία ιδανικά, πετυχαίνοντας λαμπρές νίκες μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το παράδειγμά τους 80 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2020, αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και χωρίς τις εκδηλώσεις που συνόδευαν αυτή την ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνισμό. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει το μήνυμα που έρχεται από το Έπος του 1940, από την θυσία όσων έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης. Καλούμαστε να δώσουμε καθημερινά τη δική μας μάχη στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, να ξεπεράσουμε με σθένος και αλληλεγγύη τα εμπόδια και τις δυσκολίες, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας».

Παναγιώτης Πασχαλίδης, Δήμαρχος Πρεσπών: «Εορτάζουμε την ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του Ελληνο – ιταλικού πολέμου και την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως μία ένδοξη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, γιατί δίνει αξία ζωντανή, που διέπει την εθνική μας οντότητα.

Η σημερινή ημέρα συμβολίζει τους αγώνες και την ομοψυχία του λαού μας απέναντι σε επεκτατικές πολιτικές. Η θυσία των, όχι και τόσο μακρινών, προγόνων μας αποτελεί ένα παράδειγμα αντίστασης, ένα «ΟΧΙ» που αντηχεί στις ψυχές του ελληνικού λαού».

Γιάννης Κορεντσίδης, Δήμαρχος Καστοριάς: «Με τη φετινή Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να μην εορτάζεται όπως θα θέλαμε
εξαιτίας της πανδημίας, οι σημαίες μας κυματίζουν ψηλά με υπερηφάνεια και η
σκέψη μας, φέρνει στο νου με συγκίνηση τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας».

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις