Από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου η Ελλάδα – Ένας σεισμός 5R κάθε 18 μέρες (video)

Από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου η Ελλάδα – Ένας σεισμός 5R κάθε 18 μέρες (video)

Μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη είναι η Ελλάδα, με το βυθό του Αιγαίου να κρύβει μεγάλα ρήγματα που έχουν μήκος άνω των 20 χιλιομέτρων. Μεταξύ αυτών είναι και αυτό που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Σάμου που έδωσε το σημερινό σεισμό των 6,7 ρίχτερ.

Στην ελληνική επικράτεια και τις γύρω από αυτήν περιοχές κάθε 18 μέρες καταγράφεται τουλάχιστον ένας σεισμός μεγέθους 5 ρίχτερ. Ανά δύο μήνες γίνεται σεισμός 5,5 ρίχτερ, ενώ μια φορά το χρόνο ο εγκέλαδος κλονίζει το έδαφος με δύναμη 6,3 ρίχτερ.

Τα στατιστικά αυτά είναι αποτέλεσμα της διαρκούς σύγκρουσης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, στα όρια των οποίων σχηματίζεται το λεγόμενο ελληνικό τόξο.

Ο βυθός του βορείου Αιγαίου μεταξύ της Σκύρου, της Μυτιλήνης και του Αγίου Ευστρατίου κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων. Κάθε ένα από αυτά δύναται να δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους από 6,1 έως 7,4 ρίχτερ.

Από τα μεγαλύτερα και ταυτοχρόνως πιο επικίνδυνα ρήγματα είναι αυτά που βρίσκονται στην περιοχή των Αλκυονίδων, στον Κορινθιακό Κόλπο. Μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, έδωσε το σεισμό της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Αθήνα.

Σχετικά μικρό το ρήγμα της Πάρνηθας, έκτασης 12 χιλιομέτρων, προκάλεσε όμως τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.

Το μεγαλύτερο σε μήκος ρήγμα της Ελλάδας είναι αυτό της Αταλάντης, φθάνοντας 38 χιλιόμετρα. Δύο απανωτοί σεισμοί το 1984 ισοπέδωσαν εκατοντάδες σπίτια σε Αταλάντη και Μαρτίνο.

Το μήκος κάθε ρήγματος καθορίζει και το μέγεθος του σεισμού. Όσο μεγαλύτερο είναι το ρήγμα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις