Πομπηία: Τα λείψανα ενός πλούσιου κι ενός σκλάβου

Πομπηία: Τα λείψανα ενός πλούσιου κι ενός σκλάβου

«Τα δύο θύματα έψαχναν ίσως καταφύγιο όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα στις 9 το πρωί, το 79 μ.Χ., στην αρχαία Ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας», δήλωσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου. «Είναι ένας θάνατος από θερμικό σοκ, όπως αποδεικνύεται και από τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους», πρόσθεσε.

Εξαιρετικά καλά διατηρημένα τα λείψανα ενός ψηλού άντρα ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών που έχει ακόμα ίχνη από μάλλινο μανδύα κάτω από το λαιμό του.

Ο δεύτερος, πιθανώς 18 έως 23 ετών, ήταν ντυμένος με χιτώνα ενώ οι  θρυμματισμένοι σπόνδυλοι δείχνουν ότι ήταν σκλάβος που έκανε σκληρή εργασία.

Τα λείψανα βρέθηκαν στην Civita Giuliana, 700 μέτρα βορειοδυτικά από το κέντρο της αρχαίας Πομπηίας, σε υπόγειο θάλαμο στην περιοχή βίλας, όπου οι ανασκαφές φαίνεται ότι συνεχίστηκαν κι εν μέσω της πανδημίας.

Η ηφαιστειακή έκρηξη στην Πομπηία, 23 χλμ.  νοτιοανατολικά της Νάπολης, σφράγισε στον θάνατο 13.000 ανθρώπους, κάτω από στάχτη, ελαφρόπετρα και σκόνη.

Τα λείψανα δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι τον 16ο αιώνα, ενώ οι οργανωμένες ανασκαφές άρχισαν γύρω στο 1750.

Πηγή:Reuters

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις