Βόρεια Μακεδονία: Σε δύσκολη θέση ο Ζόραν Ζάεφ για αμφιλεγόμενες δηλώσεις του σχετικά με την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής στη χώρα του

Βόρεια Μακεδονία: Σε δύσκολη θέση ο Ζόραν Ζάεφ για αμφιλεγόμενες δηλώσεις του σχετικά με την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής στη χώρα του

Σκόπια, 26 Νοεμβρίου 2020 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ-Νίκου Φραγκόπουλου)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα Σκόπια για τις «αμφιλεγόμενες» θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του σε βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, σχετικά με το ρόλο των βουλγαρικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και τους ισχυρισμούς του ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία «χώρισε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.

Η πιο «ηχηρή» αντίδραση προήλθε από την «ιερή εικόνα» του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο επί σειρά ετών αρχηγός του SDSM, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας, σε ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος, ζητά να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, όπου θα αποφασιστεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, πως οι θέσεις που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην επιστολή του αυτή αναφέρει αρχικά ότι τα τελευταία επτά χρόνια αποφεύγει συνειδητά να τοποθετείται για τα δημόσια δρώμενα στη χώρα και θα συνέχιζε να έπραττε το ίδιο «εάν δεν είχε προκύψει η σκανδαλώδης συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματός μας, Ζόραν Ζάεφ».

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναφέρει ότι οι απόψεις και θέσεις που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του αυτή -στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes- έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στο λαό και στη χώρα.

«Έχει γίνει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να καταστεί σαφές πως οι απόψεις του Ζόραν Ζάεφ δεν αποτελούν απόψεις ούτε της κυβέρνησης συνολικά ούτε της ηγεσίας του κράτους» σημειώνει ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο πρώην αρχηγός του SDSM, αναφέρει στην επιστολή του αυτή ότι μέχρι να υπάρξει τέτοια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο ίδιος, ως ιδρυτικό στέλεχος και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του SDSM αναστέλλει την ιδιότητά του ως μέλος του κόμματος.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διατέλεσε πρωθυπουργός της τότε ΠΓΔΜ τις περιόδους 1992-1998 και 2002-2004, καθώς και πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2004-2009. Διετέλεσε ακόμη επί πολλά χρόνια αρχηγός του SDSM, όταν και παραιτήθηκε το 2013 και αντικαταστάθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ. Το SDSM ( Σοσιαλδημοκρατική Ένωση “Μακεδονίας”) αποτελεί μετεξέλιξη της Ένωσης Κομμουνιστών “Μακεδονίας”.

Το SDSM, σε ανακοίνωσή του απέρριψε το αίτημα του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και σημειώνει ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο αρχηγός της παράταξης Ζόραν Ζάεφ είναι και θέσεις του κόμματος.

«Την επιστολή του πρώην προέδρου, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, μετά από πολλά χρόνια σιωπής και έλλειψης θέσης για σημαντικά κρατικά ή εθνικά ζητήματα, ας την κρίνουν οι πολίτες. Τα μέλη του SDSM και οι πολίτες θα κρίνουν κατά πόσο η στάση αυτή του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απέναντι στο κόμμα του και τα μέλη του είναι ορθή ή όχι» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του χθες στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes, αναφερόμενος στην παρουσία των βουλγαρικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-1944 στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι στην αρχή της περιόδου εκείνης, η Βουλγαρία «ασκούσε διοίκηση» στην περιοχή και προς το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου συντάχθηκε με τις αντιφασιστικές δυνάμεις και συνέβαλε στην απελευθέρωση πολλών περιοχών της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

Οι απόψεις αυτές του Ζόραν Ζάεφ πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων, απ΄όλες σχεδόν τις πλευρές, στα Σκόπια, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας απέφυγε να αναφερθεί σε «βουλγαρική φασιστική κατοχή» την περίοδο εκείνη και στον αγώνα των παρτιζάνων για την απελευθέρωση της περιοχής από τις κατοχικές δυνάμεις.

Η βουλγαρική κατοχή εδαφών της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προέκυψε από τη συνεργασία της Βουλγαρίας με τις δυνάμεις του Άξονα κατά την επίθεσή τους εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κράτησε μακριά τον βουλγαρικό λαό και τον λαό της χώρας του.

Τις δηλώσεις αυτές του Ζόραν Ζάεφ καταδίκασε, μεταξύ άλλων, και η ένωση βετεράνων πολεμιστών της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο πλευρό των παρτιζάνων κατά των κατοχικών δυνάμεων.

Αντιθέτως, οι θέσεις αυτές που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-BND, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του αυτή ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μικρό βήμα εμπρός, προς τη σωστή όμως κατεύθυνση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Σόφια ζητά από τα Σκόπια γραπτές εγγυήσεις και όχι μόνο δηλώσεις.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις