Πέθανε η ηθοποιός και αγωνίστρια της Αντίστασης, Δάφνη Σκούρα

pixabay

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 95 ετών η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα. Η Δάφνη Σκούρα συμμετείχε στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα. Συλλυπητήρια από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, στο Μάτι Αττικής.

ΚΚΕ: Σε όλη της τη ζωή υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα.

Από τα δεκατρία της βρέθηκε στον κόσμο του θεάτρου, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, και από τότε υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με ευγένεια και μοναδικό ήθος, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα και δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στα έργα “Βαθιές είναι οι ρίζες” και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.

Σε όλη της τη ζωή υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια, συμμετέχοντας στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη στη συνέχεια και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Είχε παντρευτεί το δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, διοικητή μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, κατά την διάρκεια της κατοχής, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Θα την θυμόμαστε πάντα για όλα όσα πρόσφερε στο λαό με την τέχνη και τη δράση της, αλλά και για τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη της, που συμπυκνώνεται σε μια φράση της: “Μα δεν έκανα τίποτα. Έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι.”

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη".

ΣΥΡΙΖΑ: Υπήρξε αγωνίστρια πάντα υπέρ της Δημοκρατίας

Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε μια ηθοποιός που συνεργάστηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυρία Κατερίνα, μέχρι την Έλλη Λαμπέτη, τον Μάνο Κατράκη και τον Μίμη Φωτόπουλο.

Ακόμα υπήρξε αγωνίστρια πάντα υπέρ της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα ως μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Ποια ήταν η Δάφνη Σκούρα

Η Δάφνη Σκούρα ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 1925 από πατέρα με καταγωγή τη Στερεά Ελλάδα και Μικρασιάτισα μητέρα. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη και ακολούθως στο Εθνικό Θέατρο. Συνεργάσθηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της θεατρικής σκηνής, όπως τους Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκη κ.α. Υπήρξε παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα επί 57 έτη. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Αντιστασιακή δράση

Εντονα πολιτικοποιημένο άτομο, η Δάφνη Σκούρα προερχόταν από μικρασιατική οικογένεια προσφύγων. Ο πατέρας της ήταν συνδικαλιστής. Καθώς και οι δυο γονείς της εργάζονταν, η μικρή Δάφνη μεγάλωσε με τη γιαγιά της, η οποία πέθανε στη διάρκεια της Κατοχής από την πείνα... Η ίδια το 1943-'44 διακινούσε προκηρύξεις του ΕΑΜ στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τα Δεκεμβριανά, ο διοικητής του θεάτρου «Κοτοπούλη» δεν της ανανέωσε τη σύμβασή της, γιατί κάποιος την «κάρφωσε» ότι θεάθηκε να συμμετέχει σε διαδήλωση με κόκκινες σημαίες...

Το 1958 παντρεύεται τον αγωνιστή δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, και αυτό, μαζί με τη συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες, θα προκαλέσει την απόλυσή της από το Εθνικό Θέατρο και το ραδιόφωνο, καθώς και τη στέρηση του διαβατηρίου της.

Με τους Μάνο Κατράκη και Μήτσο Λυγίζο θα είναι τιμητική φρουρά στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και λίγο αργότερα θα γίνει ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη. Παίρνει μέρος στις κινητοποιήσεις για το 15% και το 114... Το 1967 ο σύντροφός της συλλαμβάνεται κι εκείνη ξημεροβραδιάζεται έξω από το κτίριο της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας, όπου είναι κρατούμενος με άλλους αγωνιστές. Παρούσα σε κάθε προοδευτική κίνηση, συμμετέχει στο φιλειρηνικό κίνημα, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και σήμερα στην Κίνηση για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από την εποχή της Κατοχής.

Με πληροφορίες από wikipedia, Ριζοσπάστη

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις