Π. Καλόφωνος: «Ελαστικά» δάνεια για τους ευάλωτους οφειλέτες

Π. Καλόφωνος: «Ελαστικά» δάνεια για τους ευάλωτους οφειλέτες

«Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα από καταναλωτές. Τα τηλέφωνα έχουν ‘σπάσει’ από παράπονα συνανθρώπων μας οι οποίοι αισθάνονται πολύ μπερδεμένοι», λέει ο Παναγιώτης Καλόφωνος, οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, στην ΕΡΤ Κομοτηνής και την εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». «Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι απαγορεύσεις για υγειονομικούς λόγους και από την άλλη βγαίνουν νόμοι οι οποίοι έχουν χρονικές προθεσμίες, οι οποίες δε ‘συμβαδίζουν’ με αυτό που συμβαίνει.»

Όπως τόνισε ο κ. Καλόφωνος, «ψηφίστηκε για παράδειγμα πρόσφατα ο Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έγινε μια αλλαγή η οποία λέει ότι θα πρέπει να μπουν σε μια πλατφόρμα και να βάλουν τα στοιχεία τους εκ νέου. Ή ο νέος Πτωχευτικός Νόμος που έχει ψηφιστεί και αυτός μέσα στον Οκτώβριο, έχει πάρει ΦΕΚ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται θεωρητικά από την 1-1-2021. Αυτό αλλάζει δραματικά τα μέχρι τώρα στοιχεία που ξέραμε για τους υπερχρεωμένους γενικά.» Όπως λέει, όμως, ο κ. Καλόφωνος, «παράδοξο είναι ότι ανακοινώνονται αποφάσεις ευνοϊκές στα ΜΜΕ αλλά δεν γίνεται στους νόμους. Ενώ δηλαδή έχει αναγγελθεί ότι όσοι είναι πληττόμενοι από τα μέτρα του κορονοϊου, μπορούν να αναστείλουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέχρι τον Απρίλιο του 2021, εντούτοις δεν υπάρχει κάποια ΚΥΑ που να το λέει. Αντιλαμβάνεστε ότι παίρνουν τηλέφωνα οι οφειλέτες σε υπηρεσίες και οι υπηρεσίες απαντούν ‘Μα εμείς δεν έχουμε κάποια ενημέρωση.»

Ο κ. Καλόφωνος διευκρινίζει ότι είναι τακτική των τραπεζών και όχι των εργαζόμενων σε αυτές. «Οι τράπεζες και όχι οι καημένοι υπάλληλοι που είναι στην πρώτη γραμμή της ‘φωτιάς’, μιλάμε για τις πολιτικές που εκφράζουν ή επιθυμούν να εφαρμόσουν τα Τραπεζικά Ιδρύματα γενικότερα. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα.»

Τέλος, δεν παρέλειψε να προτείνει να δοθεί το δικαίωμα των ελαστικών δόσεων. «Γιατί», όπως είπε, «και επίδομα να παίρνει κανείς μπορεί να χάσει τις ημερομηνίες καταβολής της δόσης και να εισπράξει πρόστιμο. Ας δώσουν το δικαίωμα να υπάρχουν ελαστικές δόσεις».

Για να καταλήξει ότι, «μέχρι τώρα στον Νόμο Κατσέλη ο υπερχρεωμένος έκανε αίτηση να πτωχεύσει. Ζητούσε δηλαδή να ρυθμιστούν τα χρέη του με ένα συγκεκριμένο τρόπο στο μέτρο που μπορεί να τα αποπληρώσει στον καινούργιο Πτωχευτικό Νόμο η Τράπεζα, το Δημόσιο ή όποιος άλλος οργανισμός μπορεί να σε πτωχεύσει. Αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να γίνει. Θα δείξουν το πιο σκληρό πρόσωπο απέναντι στους πληττόμενους δανειολήπτες».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις