Κομοτηνή- Ε.Γουντουδάκη: Οι μισές γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Κομοτηνή- Ε.Γουντουδάκη: Οι μισές γυναίκες  έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

«Επιτέλους η σεξουαλική παρενόχληση μπαίνει στο τραπέζι και στην Ελλάδα και όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται και φωνάζουν αυτά που ουσιαστικά όλες ξέραμε» δηλώνει η Ευστρατία Γουντουδάκη, Κοινωνική Λειτουργός με αφορμή τη δημόσια καταγγελία της  κας Σοφίας Μπεκατώρου. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», « η Σοφία Μπεκατώρου ήρθε να καταδείξει αυτό που είναι δεδομένο, ότι δηλαδή οι γυναίκες παρενοχλούμαστε σε καθημερινή βάση σε όλα τα περιβάλλοντα και ότι φοβόμαστε να το πούμε γιατί θα κατηγορηθούμε και θα βρούμε εμπόδια στη ζωή μας».

Η κα Ευστρατία Γουντουδάκη Κοινωνική Λειτουργός

Σύμφωνα με την κα Γουντουδάκη «Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πολύ σύνηθες και το ακούμε πολύ συχνά- το «γιατί τώρα;» Δεν έχει σημασία το γιατί τώρα. Σημασία έχει ότι η καταγγελία έγινε και είναι σημαντικό ότι η δικαιοσύνη θα πάρει το δρόμο της. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 9 στις 10 γυναίκες παρενοχλούνται συστηματικά στις εργασίες τους. Το ½ έχουν παρενοχληθεί από συνάδελφο, το ¼ αναφέρει ότι ο δράστης ήταν πελάτης, ενώ συχνά εμπλέκεται ο διευθυντής ή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης».

Όπως η ίδια επισημαίνει έχει φανεί ότι οι μισές γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, το 46,7% δεν το ανέφερε πουθενά και ποτέ. «Οπότε, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι το άνοιγμα που έχει κάνει η κα Μπεκατώρου και σιγά – σιγά ανοίγουν τα στόματα». Τονίζοντας παράλληλα ότι «Τα μισά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι στο χώρο εργασίας, ενώ 9 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι είναι συχνό φαινόμενο. Το 14,1% σημειώνεται στο Πανεπιστήμιο ή στο σχολείο».

Όπως τόνισε η κα Γουντουδάκη τα συναισθήματα που συνοδεύουν μια τέτοια εμπειρία είναι η ντροπή και ο φόβος, ενοχές και τύψεις. «Κάθε γυναίκα θέλει το χρόνο της. Άλλες το καταγγέλλουν την ίδια στιγμή και άλλες χρειάζονται περισσότερο χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έμπειρη κοινωνική λειτουργό είναι σημαντικό οι γυναίκες που υφίστανται βία να απευθυνθούν στις υπηρεσίες, που υπάρχουν και να μιλήσουν σπάζοντας την σιωπή τους.

Φώτο: Η κα  Ε. Γουντουδάκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις