Φιλοποίμην Φίνος – 26 Ιανουαρίου 1977

Φιλοποίμην Φίνος – 26 Ιανουαρίου 1977

Ο Φιλοποίμην Φίνος, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου 1977, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60 και ’70, που συνέβαλε στη συστηματοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής και ταύτισε το όνομά του με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου. Ήταν ο ιδρυτής της ιστορικής εταιρείας παραγωγής Φίνος Φιλμς (Finos Film), της οποίας η πρώτη ταινία “Η Φωνή της Καρδιάς» γυρίστηκε το 1943.  Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πάνω από 180 ταινίες, ανάμεσά τους οι διασημότερες και οι πιο αγαπητές στο κοινό ακόμη και σήμερα, που όταν κυκλοφόρησαν έκαναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και στις οποίες πρωταγωνίστησαν ταλαντούχοι ηθοποιοί που εξελίχθηκαν σε μεγάλους αστέρες.

Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι έμαθαν κοντά του την τέχνη του σινεμά ως τεχνικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, μοντέρ ή ακόμη ως σκηνοθέτες έχοντας θητεύσει στα στούντιο του Φίνου ενώ κι ο ίδιος φρόντιζε να επανδρώνει τα συνεργεία του με το καλύτερο υλικό, επιτυγχάνοντας υψηλής ποιότητας εργασία. Αφιέρωσε τη ζωή του στο σινεμά και εξέλιξε τεχνικά τον ελληνικό κινηματογράφο. Μελετούσε διαρκώς τις εξελίξεις, κατασκεύασε την πρώτη μηχανή ηχοληψίας στην Ελλάδα και ήταν αυτός που εισήγαγε τόσο το χρώμα στις ταινίες όσο και τον στερεοφωνικό ήχο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, μια εκπομπή του 1977 που προβλήθηκε εκτάκτως με αφορμή τον θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟ

(video)

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις