Δείτε τον αστεροειδή 7482 που πλησίασε τη Γη, τον «συνέλαβε» τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (βίντεο)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Το εντυπωσιακό πέρασμα του αστεροειδούς με την ονομασία 7482 (1994 PC1) κατέγραψε τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η αποστολή που οργάνωσε το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), για την παρατήρηση του αστεροειδούς 7482 (1994 PC1), με το τηλεσκόπιο Κρυονερίου Κορινθίας (1.2μ), στεφθηκε με επιτυχία. 

Ο αστρονόμος του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Αλέξιος Λιάκος παρατήρησε τον αστεροειδή που πέρασε χθες (18/1) πάνω από τον ουρανό της Ελλάδας και κατέγραψε τις μοναδικές στιγμές σε βίντεο όπου ο αστεροειδής φαίνεται σταθερός στο κέντρο της εικόνας, με το υπόβαθρο των αστέρων να κινούνται. 

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο, στις 18/01/2022 (ώρα 20:30 UTC ή 18:30 ώρα Ελλάδος), ο αστεροειδής πέρασε σχετικά «κοντά» από τη Γη, σε απόσταση 1,93 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ή αλλιώς 5,15 φορές την απόσταση Γης - Σελήνης.

Ο αστεροειδής είχε φαινόμενο μέγεθος 10.17mag, διάμετρο 1052 μέτρα, κινείται με ταχύτητα 70.415 χλμ την ώρα (19,56 km/s) και η περίοδος περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο είναι 572 μέρες.

Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών λόγω των διαστάσεών του και των σχετικά κοντινών διελεύσεων από τη Γη. Η ακριβής στόχευση και παρατήρηση ενός αντικειμένου που κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα είναι σημαντική επιτυχία, που δείχνει την ικανότητα και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του ΙΑΑΔΕΤ και του ΕΑΑ να ανταποκρίνονται σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του Διαστήματος (SST).

Δείτε το βίντεο:

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις