Τα πιτόγυρα έγιναν είδος... πολυτελείας: Στα ύψη «νησιώτικο» σουβλάκι και καλαμάκι

Τα πιτόγυρα έγιναν είδος... πολυτελείας: Στα ύψη «νησιώτικο» σουβλάκι και καλαμάκι

Σε επίπεδα τιμών που αναγκαστικά τα βγάζουν από την κατηγορία των φθηνών φαγητών, φτάνουν πλέον τα σουβλάκια.

Οι ανατιμήσεις που σημειώνονται στην αγορά, επηρεάζουν και αυτό, καθώς έχει αυξηθεί η τιμή του κρέατος, αλλά και των άλλων συστατικών του «εθνικού φαγητού».

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από το ηλιέλαιο, στην αγορά του οποίου έχει μεγάλο μερίδιο η Ουκρανία.

Ένα τυλιχτό – ή «πιτόγυρο», όπως συχνά αποκαλείται – έχει πλέον φτάσει τα 3,5 ευρώ- 4ευρώ .

Μπαίνουν στο μικροσκόπιο τα ψητοπωλεία για τις τιμές σε σουβλάκι-γύρο

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, αφού τα κρέατα έχουν αυξηθεί κατά 14% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το ηλιέλαιο από 16 ευρώ το 10λιτρο, έχει πάει στα 26 ευρώ.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί πάρα πολύ και το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν, όπως λένε, να απορροφήσουν άλλο τις αυξήσεις.

Αυξήσεις - φωτιά σε σουβλάκι και πιτόγυρο

- Το σουβλάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο) μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε έως 0,50 ευρώ. Το 2021 είχε 1,70 - 1,80 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 2 - 2,20 ευρώ.

- Το σουβλάκι – πίτα ή πιτόγυρο ακρίβυνε έως 1,10 ευρώ μέσα έναν χρόνο. Το 2021 είχε 2,40- 2,60 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 2,80 – 3,50 ευρώ.

- Η μερίδα πατάτες ακρίβυνε κατά 0,30 λεπτά. Το 2021 είχε 2,70 ευρώ και σήμερα έχει πάει στα 3 ευρώ, ενώ υπάρχουν και καταστήματα που τις πωλούν 3,50 ευρώ.

- Το αναψυκτικό ακρίβυνε κατά 0,30 λεπτά. Το 2021 είχε 1,20 ευρώ, ενώ σήμερα φτάνει το 1,50 ευρώ.

Έτσι, το κόστος για ένα γεύμα 2 ατόμων με σουβλάκι είναι πλέον ακριβότερο κατά σχεδόν 5 ευρώ και φτάνει το 20ευρο. Ειδικότερα, ένα ζευγάρι για 2 τυλιχτά, 3 σουβλάκια, 1 μερίδα πατάτες και 2 αναψυκτικά θα πληρώσει 19,60 ευρώ, όταν το 2021 πλήρωνε 15 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις μετακυλίονται στους πελάτες, ωστόσο το απαισιόδοξο είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές και πότε το μέχρι πρότινος «φθηνό φαγητό» για τους Ελληνες θα γίνει και πάλι προσιτό.

Υψηλές οι τιμές και στα νησιά της χώρας. Ενδεικτικά:

Στην Τήνο το πιτόγυρο είναι στα 3.30 ευρώ και το καλαμάκι στα 2.10.

Στη Σύρο αντίστοιχα οι τιμές είναι στα 3 ευρώ και στα 2.

Στη Μύκονο το πιτόγυρο φτάνει έως και τα 3.50 και το καλαμάκι στα 2 ευρώ.

Στα Χανιά 3.60 και 1.80 αντίστοιχα.

#ΣΟΥΒΛΑΚΙ #ΚΑΛΑΜΑΚΙ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ #ΤΙΜΕΣ #ΠΙΤΟΓΥΡΟ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις