Τέρμα στη συνεργασία του CERN με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Τέρμα στη συνεργασία του CERN με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Στη τελευταία του συνεδρία το συμβούλιο του CERN αποφάσισε να τερματίσει τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τη λήξη τους το 2024, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία

Στην τελευταία σύνοδό του πριν μερικές μέρες, το Συμβούλιο του CERN κατήγγειλε ξανά την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση και σημαντικές απώλειες ζωών.

Το CERN ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να φέρει κοντά τα έθνη επιδιώκοντας την ειρηνική συνύπαρξη των λαών για χάρη της επιστήμης. Τα κράτη μέλη κατά τη συνεδρία υπενθύμισαν ότι οι βασικές αξίες του Οργανισμού βασίζονταν πάντα στην επιστημονική διασυνοριακή συνεργασία που λειτουργεί ως μοχλός για την επίτευξη της ειρήνης και τόνισαν ότι η επιθετικότητα μιας χώρας εναντίον μιας άλλης έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις αξίες.

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο του CERN δήλωσε ότι σκοπεύει να τερματίσει τις συμφωνίες συνεργασίας (International Cooperation Agreements (ICAs) του με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας κατά την ημερομηνία λήξης τους το 2024. «Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και το Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει νέες αποφάσεις υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας που στεγάζεις στη Γενεύη τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο.

Οι συμφωνίες διεθνούς συνεργασίας του CERN, ισχύουν κανονικά για πέντε χρόνια και ανανεώνονται σιωπηρά για το ίδιο χρονικό διάστημα, εκτός εάν δοθεί γραπτή καταγγελία από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία ανανέωσης. Η συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία λήγει τον Δεκέμβριο του 2024 και με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας τον Ιούνιο του 2024. Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να επανεξετάσει τη μελλοντική συνεργασία του CERN με το Joint Institute for Nuclear Research της Μόσχας πολύ πριν από τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2025

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου στις 8 του περασμένου Μαρτίου και στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου στις 25 του ίδιου μήνα. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, μαζί με τις ενέργειες που ανέλαβε η Διοίκηση, οι οποίες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στο επιστημονικό πρόγραμμα του Οργανισμού, παραμένουν σε ισχύ.

#CERN #ΡΩΣΙΑ #Λευκορωσία
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις