Μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ βακτηρίων του στόματος και ασθενειών

Μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ βακτηρίων του στόματος και ασθενειών

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία αναγνώρισαν τα βακτήρια που συναντώνται πιο συχνά σε σοβαρές στοματικές λοιμώξεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σαφείς σχέσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και κοινών ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να προσδιορίζουν με ακρίβεια ποια βακτήρια εμφανίζονται σε μολυσμένες στοματικές και γναθοπροσωπικές περιοχές. Ερευνητές στο Karolinska Institutet ανέλυσαν τώρα δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Σουηδία από ασθενείς με σοβαρές στοματικές λοιμώξεις και δημιούργησαν μια λίστα με τα πιο κοινά βακτήρια. Τα αποτελέσματα αυτής της συλλογικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Microbiology Spectrum δείχνουν ότι αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις που συνδέονται με συστηματικές ασθένειες είναι συνεχώς παρούσες και ορισμένες μάλιστα έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στη Στοκχόλμη τουλάχιστον. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα πιο κοινά βακτήρια είναι τα Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria και Actinobacteria, ενώ τα πιο κοινά γένη τα  Streptococcus spp, Prevotella spp και Staphylococcus spp.

«Τα αποτελέσματά μας δίνουν μια νέα εικόνα για την ποικιλομορφία και την επικράτηση των επιβλαβών μικροβίων στις στοματικές λοιμώξεις», λέει η καθηγήτρια Sällberg Chen. «Το εύρημα δεν είναι μόνο σημαντικό για την οδοντιατρική , αλλά μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε τον ρόλο της οδοντικής λοίμωξης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Εάν ένα συγκεκριμένο βακτήριο μολύνει και προκαλεί βλάβη στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να είναι επιβλαβές και για ιστούς αλλού στο σώμα καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται». Η ερευνητική ομάδα έχει δείξει στο παρελθόν ότι η εμφάνιση στοματικών βακτηρίων στο πάγκρεας αντανακλά τη σοβαρότητα των όγκων του παγκρέατος.

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας 1.014 δείγματα από ισάριθμους ασθενείς, εκ των οποίων 469 ήταν γυναίκες και 545 άνδρες, και μια φασματομετρική μέθοδο μάζας που ονομάζεται MALDI-TOF, η οποία εντοπίζει γρήγορα μεμονωμένα ζωντανά βακτήρια σε ένα δείγμα, αλλά που χρησιμοποιείται σπάνια στην οδοντιατρική φροντίδα.

«Η μελέτη μας ήταν μια ενιαία επιδημιολογική μελέτη, αλλά για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων πρέπει να κάνουμε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες», λέει ο Volkan Özenci στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Karolinska Institutet. «Ελπίζουμε τώρα ότι οι οδοντίατροι θα συνεργαστούν περισσότερο με εργαστήρια κλινικής μικροβιολογίας για να κατανοήσουν καλύτερα τα βακτήρια που προκαλούν οδοντικές λοιμώξεις και να βελτιώσουν τη διάγνωση και τη θεραπευτική διαχείριση των στοματικών λοιμώξεων».

Το επόμενο βήμα είναι μια παρόμοια επιδημιολογική μελέτη μυκητιασικών λοιμώξεων στο στόμα που στοχεύει στον εντοπισμό νέων μυκήτων και μικροβίων και στην κατανόηση του τι προκαλεί την πιθανή κακοήθεια τους.

#ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ_ΥΓΕΙΑ #ΒΑΚΤΗΡΙΑ #ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις