Κομοτηνή: 12-10-2018 Πρωινή Ενημέρωση

Κομοτηνή: 12-10-2018 Πρωινή Ενημέρωση

Πρωτογενής Τομέας
Μόνο η έγκαιρη, δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών θα διασφαλίσει τις επιδοτήσεις των αγροτών
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Νίκου Μωραΐτη. Ο κ. Αραχωβίτης πρόσθεσε ότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις για την στήριξη των Ελλήνων αγροτών». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ορεινές περιοχές οι οποίες απορροφούν τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης. Επίσης, όλες οι νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές εντάσσονται στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Άρα, και από εκεί διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται κανένας να αδικηθεί.

Ενημερωτική Συνάντηση αγροτών με τον αντιπεριφερειάρχη
Ενημερωτική συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και αγροτών ,κυρίως από το Δήμο Μαρώνειας Σαπών πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητητα Ροδόπης. Αντικείμενο της συνάντησης η ενημέρωση εκ μέρους του Αντιπεριφειάρχη για τα αποτελέσματα της συνάντησης των φορεών του Έβρου και της Ροδόπης στην Αθήνα με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το φλέγον θέμα του πλαφόν στα βαμβάκια. Ο Αντιπεριφερειάρχης μετέφερε την διαβεβαίωση του Υπουργού Σταυρου Αραχωβίτη ότι και οι αγρότες της Ροδόπης θα συμπεριληφθούν στις ενέργειες που θα γίνουν αφενός μεν για να εξευρεθούν πόροι αποζημίωσης και αφετέρου για να μην χαθεί η συνδεδεμένη από εκείνους που δεν μπορούν να πιάσουν την ειρτημένη(πλαφόν).Για το σκοπο αυτό τόσο ο ΕΛΓΑ όσο και η τοπική ΔΑΟΚ θα κινηθούν προκειμένου να υπάρχει ποσοστιαία εκτίμηση της ζημιάς στα χωράφια και έτσι να αποφασιστεί το ρεαλιστικό ύψος του πλαφόν.

Βουλή
Επαφές Ιλχάν Αχμέτ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενό συνεργάτη του προέδρου Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά είχε στις Βρυξέλες ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ. «Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω αναλυτικά στον κ. Σχοινά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θράκης και της Ροδόπης και να ζητήσω την πολιτική του στήριξη στην προσπάθεια μου για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και την θωράκιση του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών.» ανέφερε ο βουλευτής. Παρόν ήταν και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, κ. Στάθης Κεφαλίδης. Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου αγροτικών υποθέσεων της Κομισιόν και στενό συνεργάτη του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, Τάσο Χανιώτη. «Μαζί του προσδιορίσαμε ένα νέο πλαίσιο στόχων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στην Θράκη που θα εξειδικευτεί με παρεμβάσεις μου το προσεχές χρονικό διάστημα.» σημείωσε ο Βουλευτής της Ροδόπης.

Παιδεία- Δημοκρίτειο
Διεθνές συνέδριο στην Κομοτηνή

Διεθνές Συνέδριο στην Κομοτηνή στις 12-14 Οκτωβρίου 2018 με θέμα: «Ελλάδα-Βουλγαρία: Παράλληλοι δρόμοι και διασταυρώσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό» διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών και το Κέντρο Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Το Συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες οι οποίοι ασχολούνται με τις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και ειδικότερα, αλλά όχι αποκλειστικά, με θέματα που αφορούν την ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλολογία, την εθνογραφία και την τέχνη. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των Ελληνοβουλγαρικών σπουδών, καθώς και να προωθήσει τη γνωριμία και την επιστημονική συνεργασία μεταξύ αυτών που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο.

3ο Διεθνές Συμπόσιο «Η Θράκη στη Ρωμαϊκή περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα»
3ο Διεθνές Συμπόσιο «Η Θράκη στη Ρωμαϊκή περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα», «Δρόμοι, επικοινωνία και κινητικότητα» θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου . Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το θέμα του φετινού Συμποσίου εστιάζει στους χερσαίους, ποτάμιους και θαλασσινούς δρόμους ως μέσο επικοινωνίας και κινητικότητας αγαθών, προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών. Οι εργασίες του Συμποσίου θα διεξαχθούν στο κτίριο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή.

Συνάντηση γνωριμίας με τις Πρυτανικές αρχές
Οι Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καλούν σε συνάντηση γνωριμίας τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. της Θράκης τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 10:00 στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Παρόντες θα είναι ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης και οι Αντιπρυτάνεις: Αν. Καθηγητής Φώτης Μάρης Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου Καθηγητής Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου.

Δωρεάν σεμινάριο
Δωρεάν Σεμινάριο με θέμα την διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο της εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου από τις : 18:00 έως τις 21:00  στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών. Οι ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον στον εργασιακό τομέα. Στο περιβάλλον αυτό η έννοια της αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας έχει -και πρέπει να έχει- πρωτεύοντα ρόλο.

Ευρώπη
«ΚΟΜΟmeeting» Γνωριζόμαστε, Συνεργαζόμαστε, Δημιουργούμε

Εκδήλωση γνωριμίας με τίτλο «ΚΟΜΟmeeting: Γνωριζόμαστε, Συνεργαζόμαστε, Δημιουργούμε» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου από τη 13:00 έως τις 20:00 στην Λέσχη Κομοτηναίων (στον ισόγειο χώρο). Στόχος των διοργανωτών είναι να καλωσορίσουν τους νέους φοιτητές της πόλης , να γνωριστούν , να παρουσιάσουν το προφίλ, τις δράσεις και να προσκαλέσουν νέα μέλη στο δυναμικό κάθε φορέα, οργανισμού ή συλλόγου. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν σταθμοί ενημέρωσης (info stands), των συμμετεχόντων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πρωτοβουλίες και δράσεις σε διάφορους τομείς του εθελοντισμού, από τους εκπροσώπους των φορέων. Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με Συλλόγους της περιοχής.
Πολιτισμός
Φεστιβάλ Χατζιδάκι
Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» που θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου. Στις 11.00 θα πραγματοποιηθούν «Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία» . Στις εννέα στο Σπίτι του Πολιτισμού της ΦΕΞ θα δοθεί συναυλία με τη May Roosevelt .

Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2018
Στο πλαίσιο των δράσεων της ECCO (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations) για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, θα εορταστεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης και στην Εφορεία αρχαιοτήτων. Στόχος είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του κοινού με το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή. Επικοινωνώντας τη συντήρηση με το ευρύ κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης θα συμμετέχει στον παραπάνω εορτασμό με την οργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού σήμερα Παρασκευή, ενώ κατά το διάστημα από 8 έως 21 Οκτωβρίου οι συντηρήτριες της Εφορείας θα δέχονται, κατόπιν συνεννόησης, οργανωμένες επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Βιβλιοπαρουσίαση: η έμμηνος ρήση μου

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Οι εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ και η Μαρία Μαλαμίδου παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο: «η έμμηνος ρήση μου – στριμωγμένες αδυναμίες κοινής γυναίκας», αύριο Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στις 8 μ.μ. στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης.

Το πιστόλι του Νεύτωνα
Το βιβλίο «Το πιστόλι του Νεύτωνα» του Ανδρέα Λύκου θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις επτά το απόγευμα στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τραυλός»

Βραδιά ποίησης
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου δίνει βήμα στους ποιητές διοργανώνοντας για μία ακόμη φορά ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΝΕΟΥ δημοτικού σχολείου Ιάσμου δίπλα στο γήπεδο. Θα προηγηθεί στις 18:00 στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ιάσμου,Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας επί της εορτής του Αγίου Κοσμά που είναι την επομένη. Υπεύθυνος οργανωτικού της εκδήλωσης ο κ Μπατζάκας Γεώργιος.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Στον Αερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Σάλπης θα ιερουργήσει το Σάββατο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ἀνθοχωρίου. Και την Δευτέρα,15 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στο Ιερό Παρεκκλήσιον Οσίου Ρωμανού του Μελωδού του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

 

 

Αθλητικά
Πρεμιέρα για τον ΓΑΣ

Πρεμιέρα Γ εθνικής και η ομάδα του ΓΑΣ Κομοτηνή αντιμετωπίζει τη νεοφώτιστη Μακάμπη Θεσσαλονίκης . «Ελάτε να γνωρίσετε το φετινό μας σύνολο, να βοηθήσετε τους παίκτες και όλοι μαζί να κάνουμε την πρώτη μας νίκη.» καλούν το μπασκετόφιλο κοινό οι υπεύθυνοι της ομάδας. Είσοδος 4 €, φοιτητικό 2 €, κάρτα διαρκείας 20 €.

Αγιασμό για τον ΠΑΣ Πρωταθλητών

Αγιασμό με την ευκαιρία της νέας προπονητικής χρονιάς θα πραγματοποιήσει ο ΠΑΣ Πρωταθλητών την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί, στο ΔΑΚ δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Ο Σύλλογος σε σχετικό του μήνυμα καλεί «αθλητές, γονείς και φίλους της ομάδας στην παρουσίαση όσων σχεδιάζουμε για την περίοδο 2018-2019 και για την παρουσίαση του kids athletics από τα πρωταθλητάκια μας». Επίσης το ΔΣ του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής, δρώντας πάντα σαν οικογένεια προτρέπει τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά με άποψη και προτάσεις στο σύλλογο που δραστηριοποιούνται τα παιδιά τους. «Η παρουσία σας θα είναι ανεκτίμητη» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αστυνομικό δελτίο
Συλλήψεις διακινητών και μεταναστών
Σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, εντόπισαν τον 30χρονο, να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, λειτουργώντας ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που επέβαιναν οι τρεις διακινητές, ηλικίας 37, 32 και 29 ετών, με τα οποία μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα, οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν 5 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Τροχονομικές δράσεις τον Σεπτέμβριο
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Σεπτέμβριο του 2018, βεβαιώθηκαν συνολικά 7.381 παραβάσεις, από τις οποίες οι 2.041 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως : 1.191 για υπερβολική ταχύτητα, 210 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 96 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 38 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 140 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 231 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 59 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση . 21 για αντικανονικό προσπέρασμα. 42 για φθαρμένα ελαστικά . 12 για αντικανονικούς ελιγμούς. 1 για παραβίαση προτεραιότητας.

Καιρός το Σάββατο:
Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές . Άνεμοι: Στα δυτικά ανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά βόρειοι 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις