Κομοτηνή:12-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση

Κομοτηνή:12-1-2019 Πρωινή Ενημέρωση

Πολιτική
Για τέταρτη χρονιά στις κορυφαίες θέσεις απορρόφησης του ΕΣΠΑ η Ελλάδα.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του  ότι ο στόχος του έτους 2018 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ έχει καλυφθεί. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31/12/2018, το ποσό της ενωσιακής συνδρομής για το έτος 2018 που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.485.979.495,15 €. Η συνολική απορρόφηση ανεβαίνει έτσι στο 25% χωρίς την προκαταβολή και στο 32%, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής, διατηρώντας τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Κρατών Μελών τηςΕ.Ε. Εξάλλου, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση της αξιοποίησης των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ» εκταμιεύοντας 2,702 δις ευρώ των σχετικών πόρων σε συνολικές επενδύσεις 11,091 δις €. Τέλος, η συνολική εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2018 ανήλθε σε 6,237 δις €, 5% περίπου αυξημένο έναντι του έτους 2017.

Δήλωση Στάθη Γιαννακίδη, Υφυπουργός Οικονομίας κι Ανάπτυξης
«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ενώ πρωτοπορεί στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων άλλων πόρων και εργαλείων.» ανέφερε ο Ξανθιώτης Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης σε δήλωσή του σημειώνοντας πως: «Αυτό είναι το δικό μας αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι απλώς επιτυχημένοι στόχοι και αριθμοί αλλά και διαφοροποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την αναπτυξιακή μας στρατηγική.» Για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Είναι αποτέλεσμα ενός σταθερού πολιτικού σχεδιασμού που προηγήθηκε και συνεχίζουμε να ακολουθούμε και μιας αποτελεσματικής διαχείρισης και συνεργασίας των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων..»

Εκδήλωση από την ΚΝΕ Ξάνθης
Η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «100 χρόνια ταξικής πάλης και οι επιδράσεις της στην εξέλιξη του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού».
Η εκδήλωση βασίζεται στην ομότιτλη έκδοση που επιμελήθηκε η Κομματική Οργάνωση Άρτας του ΚΚΕ η οποία θα διατίθεται στην εκδήλωση. Το Σάββατο 12/1 και ώρα 19:30 στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Παιδεία- ΔΠΘ
Εσωτερικό σύστημα διασφάλισης ποιότητας
Εκδήλωση για την παρουσίαση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την απονομή του Πιστοποιητικού από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 14:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή, παρουσία της Πρόεδρου της ΑΔΙΠ, Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κας Νικολέττας Παϊσίδου.

 

 

Τρόπος καταβολής προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ξάνθης γνωστοποιεί στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ότι σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ από 1-1-2019 και εφεξής θα καταβάλλονται ενιαία από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα που μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ. Για τη χορήγηση των προνοιακών παροχών από τον ΟΠΕΚΑ ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στο ύψος των παροχών και χωρίς καμία περικοπή.
Η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 (για τους δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων αφορά τον Δεκέμβριο 2018) θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και εντός του διαστήματος από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 το αργότερο. Η αμέσως επόμενη πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τον μήνα Ιανουάριο 2019. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019. Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Ανακύκλωση στο Δ’ Σ.Σ.
Το Δ΄Σώμα Στρατού στο πλαίσιο των δράσεων της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΑ, πραγματοποίησε ενημερωτική διάλεξη με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος-Ανακύκλωση με διαλογή στην Πηγή» την Παρασκευή 11 Ιαν 19, στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτριος Πολιτόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ (Διαχείριση Απορριμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ενώ οι ομιλητές, ο κ. Κομίλης Δημήτριος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο κ. Παπασωτηρίου Δημήτριος από την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), ο κ. Βογιατζής Γεώργιος από την ΔΙΑΜΑΑΘ και ο Τχης (ΜΧ) Καρανάσος Ευάγγελος από την ΠΕΥΑ (Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφαλείας) του Δ΄ΣΣ, ανέπτυξαν την υπάρχουσα κατάσταση, τις προοπτικές, τις επιδιώξεις και τον σχεδιασμό για το μέλλον στον τομέα της Ανακύκλωσης. Το Σώμα Στρατού συνεχίζει στα 4 Στρατόπεδα του ν. Ξάνθης, το πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης Αστικών Στερεών Απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ XII M/K MΠ στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό να επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα Στρδα του Σώματος Στρατού. Στην ημερίδα παρευρέθησαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια, τις Αντιπεριφέρειες, από τους περισσότερους Δήμους της Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Επιμελητήριο Ξάνθης και το Νοσοκομείο Ξάνθης και εκπρόσωποι υπεύθυνοι για την ανακύκλωση, από όλα τα Στρδα του Σώματος Στρατού.

Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου
Το 5ο Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως και τη  Δευτέρα 14 Ιανουαρίου. Οι προβολές πραγματοποιούνται  στις 21.00 στη Δημοτική βιβλιοθήκη. Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Αμερικανικό προξενείο, και το Youth Lab Ξάνθης, μας «ταξιδεύουν» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης.

Παραβατικότητα ανηλίκων
Σεμινάριο με θέμα: «Παραβατικότητα Ανηλίκων: Τα αίτια και η αντιμετώπιση της Προβληματικής στις Συμπεριφοράς,» Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών θα πραγματοποιηθεί: 28 και 31 Ιανουαρίου .Ώρες: 17:00 – 21:00 στην Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9 του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη.

 

Κοπή Βασιλόπιτας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης καλεί τα μέλη και τους φίλους του στην καθιερωμένη κοπή της πίτας την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις  8.30 μ.μ., στο κέντρο DIAMOND ( στο 6οχλμ Κομοτηνής – Ιάσμου). Η τιμή της πρόσκλησης κατ΄άτομο ορίζεται στα 10 ευρώ και περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική.

Κοπή βασιλόπιτας για την Ομοσπονδία
Κοπή βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ στο κέντρο Βράχος Νο2. Η εκδήλωση θα γίνει με τη συνοδεία του συγκροτήματος Λαλητάδες Ροδόπης, Κυριάκος Πετράς στο βιολί, Γιάννης Παγκοζίδης στο ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι, Νίκος Αγγούσης στο κλαρίνο, Γιώργος Παγκοζίδης στα κρουστά, Δρόσος Κουτσοκώστας στο τραγούδι και λαούτο, Νίκος Βερβερίδης στο μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι. Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ – φαγητό – ποτό.

Πολιτισμός
Ο Μέγας Βασίλειος των Καππαδόκων
Ο σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» όπως κάθε χρόνο τιμά τον Μέγα Βασίλειο με ιδιαίτερη τελετή κοπής της βασιλόπιτας την Κυριακή 13 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο «Χρήστος & Εύη». Η εκδήλωση περιλαμβάνει προσφώνηση του προέδρου του Συλλόγου, χαιρετισμούς προσκεκλημένων και βράβευση αριστούχων μαθητών, επιτυχόντων σε Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι. και διακριθέντων στον αθλητισμό.

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους
Η κινηματογραφική Λέσχη της Π.Κ.Ρ για έκτη συνεχόμενη χρονιά προβάλει το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας . Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν Κυριακή 27/1/19 και Δευτέρα 28/1/19 στις 20:00. Είσοδος Δωρεάν.

 

Πάρτι γενεθλίων για το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης
Αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων με ένα πάρτι, πάρτι γενεθλίων, το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης γιορτάζει σαράντα χρόνια ζωής και λειτουργίας. Είναι ένας από τους πιο παλιούς Συλλόγους και από τους πιο «αποδοτικούς» στην προσφορά εθελοντικού αίματος.

Ελληνική διαχρονία
Σεμινάριο με θέμα την: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ και διδάσκοντα τον ξανθιώτη συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο διοργανώνεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρες 5.15 – 8.15 μμ.

www.ert.gr

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις