Αξιολογήθηκε το φαράγγι της Σαμαριάς

Αξιολογήθηκε το φαράγγι της Σαμαριάς

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού διπλώματος Α΄ κατηγορίας για τις προστατευόμενες περιοχές, του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου, Όλιβερ Μπάιμπερ, πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με αρμόδιους φορείς και τοπικές κοινότητες στο Νομό Χανίων, ενώ πέρασε το φαράγγι και διανυκτέρευσε στον οικισμό της Σαμαριάς, συνοδευόμενος από ομάδα ατόμων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η τριήμερη επίσκεψη αξιολόγησης οργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Η τελευταία αξιολόγηση είχε πραγματοποιηθεί το 2009 και το Ευρωπαϊκό δίπλωμα του Δρυμού είχε τότε ανανεωθεί για δέκα (10) χρόνια, με υποδείξεις που έπρεπε να υλοποιηθούν για την καλύτερη προστασία, διατήρηση και παρακολούθηση της προστατευόμενης περιοχής.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραβρέθηκε η γενική γραμματέας, Χριστίνα Μπαριτάκη. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στα Χανιά, στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, στη Σαμαριά, στην Αγία Ρουμέλη, στο Ασκύφου Σφακίων και στις Βρύσες Αποκορώνου, με τους διαχειριστές του Εθνικού Δρυμού, κρατικούς φορείς, τις τοπικές αρχές, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς, με επαγγελματίες και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του Εθνικού Δρυμού.
Όλοι οι εκπρόσωποι συνομίλησαν με τον κ. Μπάιμπερ στις θεματικές συναντήσεις και εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, από την πολυετή εμπειρία τους στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας που έχει λάβει, από το 1979, την τιμητική διάκριση του Ευρωπαϊκού διπλώματος, η διεκδίκηση για τη συνέχιση αυτής της αναγνώρισης της μοναδικότητας του Δρυμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί κοινό τόπο για μια διευρυμένη ομάδα φορέων, υπηρεσιών, επιστημόνων, κοινωνιών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στη Σαμαριά.
Ο εμπειρογνώμονας εξήρε τη δυναμική και την πρόοδο σε σχέση με την προστασία και τη διαχείριση της Σαμαριάς και δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του. Εξέφρασε, μάλιστα, τη θετική ανταπόκριση του για την ανανέωση του διπλώματος Α΄ κατηγορίας της Σαμαριάς, η οποία θα διατυπωθεί με δική του έκθεση προς το Συμβούλιο.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις