Κομοτηνή:Έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν οι πληγέντες νέοι αγρότες, αν δεν αποζημιωθούν σωστά

Κομοτηνή:Έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν οι πληγέντες νέοι αγρότες, αν δεν αποζημιωθούν σωστά Ό Νίκος Ίγγλης είναι νέος αγρότης στους Αγίους θεοδώρους.

Ό Νίκος Ίγγλης είναι νέος αγρότης στους Αγίους θεοδώρους. Τα τελευταία 24ωρα δεν θέλει καν να περνά από τα κτήματά του. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι απογοητευτική. «Πάθαμε μεγάλη ζημιά από την χαλαζόπτωση» λέει και σημειώνει με πίκρα «Θέλουμε να μας βοηθήσει το κράτος για να μπορέσουμε να αντέξουμε. Όσα χρόνια θυμάμαι, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην περιοχή.»

Οι νέοι αγρότες σαν κι εκείνον στην περιοχή του είναι αρκετοί. Νέοι αγρότες που ήλπιζαν πως οι κόποι της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς θα τους αποζημιώσει. «Τα κάναμε όλα: Ποτίσματα, τσαπίσματα, έξοδα, κούραση. Σε λίγα λεπτά όμως όλα χάθηκαν.» δηλώνει με λύπη αναζητώντας μια ελπίδα, από κάπου, να πιαστεί.

Ο Γεώργιος Παναγιώτου, νέος αγρότης στο αγρόκτημα των Αγίων Θεοδώρων μιλά για πρωτοφανείς ζημιές.

Λίγα εκατοντάδες μέτρα πιο εκεί ο Γεώργιος Παναγιώτου, νέος αγρότης στο αγρόκτημα των Αγίων Θεοδώρων μιλά για πρωτοφανείς ζημιές. « Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να έρθει, να ελέγξει, να μας πει τι ποσό θα μας δώσει για αποζημίωση. Η καταστροφή είναι 100%, δεν υπάρχει πιθανότητα να παραδοθούν κιλά για το πλαφόν και ίσως εκκρεμεί ένας κίνδυνος να χαθούν και τα συνδεδεμένα. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και με τα ποσά που βγάζει ο ΕΛΓΑ ως αποζημίωση , δεν επαρκούν ούτε για τους γεωπόνους. Δεν θα θέλαμε να βρεθούμε σε δυσάρεστη θέση να παρατήσουμε την δουλειά μας και να φύγουμε. Είμαστε νέοι και θέλουμε να μείνουμε εδώ.» δηλώνει εμφανώς στεναχωρημένος κι εκείνος. Αναφερόμενος στα έξοδα καλλιέργειας σημειώνει πως δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμία περίπτωση. « Έχουμε φτάσει στο τέλος, έχουμε κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες. Δεν έμεινε τίποτα άλλο, περιμέναμε την παραγωγή.Σε έξι μήνες πρέπει να πάμε ξανά στον γεωπόνο, να πληρώσουμε ξανά νέες αγορές, σπόρο, φάρμακα, λιπάσματα. Με τι χρήματα αν δεν αποζημιωθούμε σωστά;» αναρωτιέται κι αναφέρεται στα πανάκριβα εφόδια στο , πετρέλαιο, σε όλες εκείνες τις αγορές που εκκρεμούν «Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα φετινά πώς θα πάμε να αγοράσουμε νέα του χρόνου;» αναρωτιέται, γνωρίζοντας καλά την απάντηση.

Όπως αποκαλύπτει ο νεαρός αγρότης πάρα πολλοί αγρότες , το 80% των αγροτών, είναι χρεωμένοι. «Μην ξεχνάτε ότι προηγήθηκε μια δύσκολη χρονιά, με το πράσινο σκουλήκι , δεν δόθηκαν αποζημιώσεις. Πολλοί αγρότες χρεώθηκαν, οπότε, αν τώρα δεν αποζημιωθούν δεν πρόκειται να προχωρήσουν του χρόνου.» σημειώνει και πριν επιστρέψει στο χωράφι του προσθέτει: «Πολύ φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις.»
Φώτο: Γεώργιος Παναγιώτου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις