Χανιά: Κριτική Βολουδάκη στο Υπουργείο Παιδείας για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς – Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι γονείς (audio)

Χανιά: Κριτική Βολουδάκη στο Υπουργείο Παιδείας για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς – Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι γονείς (audio)

Σκληρή κριτική στο Υπουργείο Παιδείας για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ασκεί σε ανάρτησή του ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος επίσης, αφήνει αιχμές και για τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περί του αντιθέτου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφορμή για το σχόλιο του Χανιώτη βουλευτή, στάθηκε τόσο η προ ημερών επιστολή των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Σφακίων, όσο και η συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί γονείς, μαθητές εκπαιδευτικοί και ο Δήμαρχος Σφακίων, με την Προϊσταμένη για θέματα εκπαίδευσης Παναγιώτα Χίνου.

«Το γεγονός ότι κάποια παιδιά σήμερα δεν έχουν ακόμη καθηγητές είναι απαράδεκτο…Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, παιδιά και γονείς έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται», αναφέρει ο κ. Βολουδάκης., ο οποίος παράλληλα αφήνει αιχμές και για την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, αναφέροντας πως είχε λάβει τη διαβεβαίωση σε επικοινωνία με το Διευθυντή » ότι είχαν διατεθεί αρκετοί καθηγητές στα Χανιά κι ότι δεν υπήρχε πλέον πρόβλημα».

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η Προϊσταμένη θεμάτων Εκπαίδευσης Παναγιώτα Χίνου, παραδέχθηκε ότι φέτος υπάρχουν 100 ακάλυπτες θέσεις εκπαιδευτικών στο Νομό Χανίων, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη διαδικασία τοποθέτησης αναπληρωτών, που –ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που πηγαίνουν σε απόμακρες περιοχές,- έχουν το δικαίωμα και επιλέγουν κατά προτεραιότητα σχολεία σε πόλεις. Στον επόμενο κύκλο προσλήψεων αναπληρωτών, ίσως καλυφθούν οι ανάγκες και του ΓΕΛ Σφακίων, ανέφερε η κ. Χίνου. Εάν και τότε προκύψει αδιέξοδο, υπάρχει η από το νόμο δυνατότητα προκήρυξης θέσεων αναπληρωτών στο Ν. Χανίων.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Χίνου

Για την πλήρη υποστελέχωση του Γενικού Λυκείου Σφακίων αλλά και την απογοήτευσή μετά την ολοκλήρωση της ουσιαστικά άκαρπης συνάντησης που είχαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Σφακίων, Νίκος Μαρκοτσάκης. Ο κ. Μαρκοτσάκης δήλωσε ότι η κοινωνία των Σφακίων θα συνεχίσει τον αγώνα της.

Τα παιδιά μας συμμετέχουν υπό τους ίδιους όρους, χωρίς ωστόσο την παροχή Δημόσιας Εκπαίδευσης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πολλές οικογένειες φεύγουν και τα παιδιά, τις περισσότερες φορές δεν επιλέγουν την επιστροφή στον τόπο τους. Το Δημοτικό Κοινωνικό Φροντιστήριο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τα παιδιά μας, δεν είναι όμως το δημόσιο σχολείο, τόνισε ο κ. Μαρκοτσάκης.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός, ότι ο ένας μαθηματικός που υπηρετεί στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο – Λύκειο που αριομεί του περί τους 80 μαθητές, αναγκάζεται αρκετά συχνά, να μην κάνει μάθημα στα παιδιά της Α’ Λυκείου, για να καλύψει τις ανάγκες των μαθημάτων προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, θέλησε επίσης να κάνει γνωστό, ότι ο Δήμος Σφακίων, θα καλυφθεί το 50% του ενοικίου που θα απαιτηθεί σε όσους εκπαιδευτικούς δεχτούν την τοποθέτησή και διαμονή τους στον τόπο.

Ακούστε τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων:

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Βολουδάκη

Είναι αδιανόητο αυτό που διαχρονικά συμβαίνει στην πατρίδα μας με τους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αν κάθε χρόνο μετράμε ελλείψεις εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων, κάτι πρέπει να αλλάξουμε στην όλη διαδικασία.
Παρακολούθησα από την αρχή φέτος τη διαδικασία, σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη (η οποία έχει κάνει πραγματικά υπερπροσπάθεια) όσο και με τους προϊσταμένους των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά. Προσπάθησα ιδιαίτερα να περάσω το μήνυμα της ξεχωριστής ανάγκης στήριξης στα απομακρυσμένα σχολεία, μεταξύ των οποίων και των Σφακίων.

Το γεγονός ότι κάποια παιδιά σήμερα δεν έχουν ακόμη καθηγητές είναι απαράδεκτο. Πρέπει όμως να επισημάνω το εξής: την περασμένη εβδομάδα, όταν ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των προσλήψεων, ρώτησα τους περιφερειακούς διευθυντές των Χανίων ποια ήταν η εικόνα. Ήθελα να δω αν χρειάζεται να ασκήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου πίεση για να διατεθούν κι άλλοι εκπαιδευτικοί στα Χανιά. Όμως ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας μου είπε ότι είχαν διατεθεί αρκετοί καθηγητές στα Χανιά κι ότι δεν υπήρχε πλέον πρόβλημα.

Τι συνέβη τελικά και κάποια σχολεία δεν έχουν σήμερα καθηγητές; Αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Το Υπουργείο ετοιμάζει τρίτο γύρο προσλήψεων, όμως αυτό θα πάρει κάποιες μέρες. Θα πρέπει εν τω μεταξύ η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Κρήτης, αλλά και η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας στα Χανιά να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού.
Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, παιδιά και γονείς έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις