TEE: Αποτίμηση της λειτουργίας του κτηματολογίου στον νομό Χανίων

TEE: Αποτίμηση της λειτουργίας του κτηματολογίου στον νομό Χανίων

Επιστολή του ΤΕΕ προς τους βουλευτές των Χανίων, για την αποτίμηση της λειτουργίας του κτηματολογίου στον νομό Χανίων και των προβλημάτων που θα προκύψουν από την τυχόν εφαρμογή του ν.4512 / 2018 και προτεινόμενες λύσεις.
Ειδικότερα:
Αξιότιμοι κ. κ. Βουλευτές,
Το κτηματολόγιο στην περιοχή της εκλογικής περιφέρειας Χανίων και ειδικότερα στιςπεριοχές των Περιβολίων, Μουρνιών, Νεροκούρου, Σούδας, Σταλού, Δαράτσου καιΚουνουπιδιανών Χανίων εξυπηρετείται από το έτος 2005 από το Κτηματολογικό ΓραφείοΕλευθερίου Βενιζέλου ενώ για την πόλη των Χανίων από το έτος 2007 από τοΚτηματολογικό Γραφείο Χανίων. Στη διάρκεια της λειτουργίας του παραπάνω θεσμούδιαπιστώθηκε πως η ακόλουθη σειρά παραγόντων δηλαδή :
• η απουσία υποχρέωσης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας εκ μέρους του ΕλληνικούΔημοσίου,
• η μη χρήση των δημοσίων βιβλίων που τηρούνται από τα υποκατασταθέντα υποθηκοφυλακεία
• η μη χρήση των στοιχείων των ιδιοκτησιών που τηρούν δημόσιοι φορείς και της τοπογραφικής αποτύπωσής τους, όπως των τοπογραφικών υποβάθρων σε εκτελεσθέντες αναδασμούς, απαλλοτριώσεις, διανομές κληροτεμαχίων, καθορισμούς αιγιαλού και οριοθετήσεις υδατορεμάτων.
• η απουσία υποχρεωτικής υποβολής τοπογραφικών στην περίπτωση που γίνεται επίκληση χρησικτησίας προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων ορθής τοπογραφικής αποτύπωσης ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων που προκαλούν, έχουν δώσει έδαφος στην καταπάτηση ιδιωτικών δικαιωμάτων, την περιέλευση σε ιδιώτες δημόσιας περιουσίας ακόμη και κοινοχρήστων εκτάσεων και την δημιουργία γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας «αγνώστου».
Για την αντιμετώπισή τους επιβαρύνεται η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων με πλήθος αιτήσεων διόρθωσης σφαλμάτων που είτε αφορούν το δικαίωμα είτε την ορθή τοπογραφική αποτύπωσή τους καθώς και οι κτηματολογικοί δικαστές που επιφορτίζονται με το έργο της διόρθωση των παραπάνω ανακριβειών. Συγχρόνως όμως οι πολίτες των Χανίων αναλαμβάνουν δαπάνες πολλές φορές υπέρμετρες για την αξία του ανακριβώς δηλωθέντος ακινήτου και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στη διευθέτησή τους.
Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων που προβλέπεται από το ν. 4512/2018 , νομοθετικό προϊόν της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν θέτει τις βάσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων της χώρας. Καταργεί τις υπάρχουσες δομές των κατά τόπους αρμοδίων υποθηκοφυλακείων και στη θέση τους προβλέπει τη δημιουργία ενός διογκωμένου δημόσιου φορέα, με πλήθος υπαλλήλων στην κεντρική υπηρεσία και ελλειπή στελέχωση στις λιγοστές αποκεντρωμένες υπηρεσίες που προνοεί.
Ας αναφερθεί ως παράδειγμα πως για την περιφέρεια της Κρήτης προβλέπεται η δημιουργία ενός κτηματολογικού γραφείου με έδρα το Ηράκλειο. Σε όλους μας είναι γνωστό πόσο ήδη καθυστερεί η καταχώρηση των πράξεων στο παραπάνω γραφείο αν και προς το παρόν είναι επιφορτισμένο με την καταχώρηση συμβολαίων που δεν αφορούν καν το σύνολο του ομωνύμου νομού. Για την περιοχή του Ν. Χανίων προβλέπει την λειτουργία ενός μόνο υποκαταστήματος χωρίς όμως ουσιαστικές αρμοδιότητες και αντίστοιχα ελλειπή δομή.
Η χώρα μας και ειδικά η περιοχή των Χανίων, περιοχή που στη μεγάλη έκτασή της δεν έχει ακόμη κτηματογραφηθεί χρειάζεται μία δομή που να βοηθά και όχι να κωλύει την αξιοποίηση της δημόσιας καιιδιωτικής περιουσίας. Nα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο χώρο της ακίνητης περιουσίας με αξιοπιστία και ασφάλεια.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις