Telegraph για Μόρια: Κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές

«Συρματόπλεγμα, σκουπίδια μέχρι το ύψος της μέσης και 7.000 άνθρωποι στριμωγμένοι σε χώρο που προορίζονταν για μόλις 2.000 άτομα». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει η Telegraph τη Μόρια, προειδοποιώντας- με αφορμή την αυτοψία που έκανε εκεί- ότι τα καμπ φιλοξενίας προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι σε κρίσιμο σημείο.

Μεταφέροντας μελανές εικόνες για την κατάσταση στη δομή στη Λέσβο, η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές και αυτό τον χειμώνα, ενώ επισημαίνει ότι το νέο κύμα προσφύγων έχει δημιουργήσει τεράστια πίεση στα νησιά του Αιγαίου.

«Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση»

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται ακόμη πιο ανυπόφορες, καθώς ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών φτάνει στα ελληνικά νησιά από τις αρχές του φθινοπώρου, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Αναλύοντας σε αριθμούς αυτό το νέο κύμα, σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο έφτασαν 2.400 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, 2.300 τον Οκτώβριο και 2.000 τον Νοέμβριο. «Οι αριθμοί είναι μικρότεροι σε σχέση με το 2015, αλλά είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν τεράστια πίεση στη δομή φιλοξενίας στη Λέσβο, αλλά και στις αντίστοιχες σε Κω, Σάμο, Λέρο και Χίο», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η κατάσταση στη Λέσβο και τη Μόρια είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει από το ξέσπασμα της κρίσης το 2015», δήλωσε στην Telegraph η Σαχάρ Μαλάχ της Oxfam, που εργάζεται στη δομή. «Άνθρωποι ζουν σε σκηνές σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπάρχει τεράστια ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής».

Σπάνια δίνεται πρόσβαση σε δημοσιογράφους, αλλά η Sunday Telegraph βρήκε μία αφύλαχτη πύλη στην περίμετρο. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να περιπλανηθούν κατά βούληση στο καμπ είναι ένδειξη της θεσμοθετημένης αμέλειας που φαίνεται να χαρακτηρίζει τη διαχείριση της Μόριας από τις ελληνικές αρχές», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα κοντέινερ, οπότε περίπου 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και μικρά παιδιά κοιμούνται σε μικρές σκηνές. Πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να περάσουν εκεί όλο το χειμώνα, κάτι απόλυτα μη αποδεκτό, σχολιάζουν ΜΚΟ.

«Πέρυσι, όταν χιόνισε στη Λέσβο, πέντε άνθρωποι πέθαναν στη Μόρια. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και φέτος εκτός κι αν ληφθούν επείγοντα μέτρα, για τα οποία υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις», σχολιάζει η Telegraph.

Οι πρόσφυγες κόβουν ελιές για καυσόξυλα, ή καίνε πλαστικές σακούλες και μπουκάλια. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και τα λιγοστά ντους είναι γεμάτα ανθρώπινα κόπρανα και σκουπίδια, οπότε οι άνθρωποι πλένονται με κρύο νερό από σωλήνες, περιγράφει το δημοσίευμα. Με δεδομένο ότι πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ στην ουρά για το γεύμα, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. «Είναι πολύ άσχημο. Συχνά γίνονται καβγάδες στην ουρά και τότε η αστυνομία λέει σε όλους να φύγουν, οπότε καταλήγεις να μην τρως τίποτα», είπε ο Μοχαμούντ Χάτζι Ιμπραχίμ, 23χρονος από τη Σομαλία.

Όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες, τόσο αυξάνονται οι περιπτώσεις προσφύγων που παραπέμπονται σε ψυχολόγους για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοκτονικές τάσεις και κρίσεις πανικού. Μόνο σε 5 ημέρες αυτόν τον μήνα, πάνω από 100 άτομα παραπέμφθηκαν σε ψυχιατρική κλινική στη Μυτιλήνη.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις