Διάλογοι «φωτιά» μεταξύ Μητροπολιτών – «Μακαριώτατε δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στη χώρα»

  • «Ιεροί» διάλογοι διχόνοιας
  • Η ένταση στη συνεδρίαση χτύπησε αρκετές φορές «κόκκινο»
  • «Είστε ψεύτης», είπε στον Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και στη συνέχεια αποχώρησε
  • Ξέσπασμα Ιερώνυμου: Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;

Σε αρκετά έντονο κλίμα έως και εκρηκτικό διεξάχθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση (διάρκεσε σχεδόν έξι ώρες) της Ιεράς Συνόδου το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας αποχώρησαν δύο μητροπολίτες (ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ), ενώ δεν έλειψαν οι διάλογοι «φωτιά» μεταξύ των παρισταμένων.

Η ένταση στη συνεδρίαση χτύπησε αρκετές φορές «κόκκινο», με τους διαλόγους μεταξύ των μητροπολιτών να είναι ενδεικτικοί του εκρηκτικού κλίματος, όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

-Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος: Εάν περάσει αυτή η συμφωνία Μακαριότατε δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Θα υπάρχουν παντού αντιδράσεις.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος δέχεται επιθέσεις πριν καν ξεκινήσει την ομιλία του και προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους.

-Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ: Χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν για την μισθοδοσία στον κλήρο. Δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε.

-Αρχιεπίσκοπος: Είναι προσωπική σου άποψη αυτή.

Ανάλογη απάντηση παίρνει και ο Μητροπολίτης ΝαυπάκτουΙερόθεος ο οποίος ζήτησε «φρένο» στο θέμα της μισθοδοσίας.

-Αρχιεσπίσκοπος στον Ιερόθερο: Αυτές τις απόψεις να τις κρατάς για τον εαυτό σου

-Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος: Δίνω μάχες και ελπίζω. Η μισθοδοσία είναι εκτός διαλόγου

Το θερμόμετρο της έντασης χτυπάει «κόκκινο» όταν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, διακόπτει τον Αρχιεπίσκοπο που ζητά να γίνει δεκτή η συμφωνία και αποχωρεί:

«Είστε ψεύτης», λέει στον Ιερώνυμο και αποχωρεί.

Οι φωνές περί προδοσίας κάνουν τον Αρχιεπίσκοπο να ξεσπάσει: «Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;».

Οι τόνοι παραμένουν υψηλοί και λίγο αργότερα αποχωρεί και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ.

-Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος: Η Ιεραρχία είναι ανώριμη.

-Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ: Εσύ θα μας πεις τέτοιο πράγμα; Ότι η εκκλησία είναι ανώριμη;

Μάλιστα, οι αντιδράσεις των ιεραρχών μπροστά στις κάμερες αποτυπώνουν την ένταση πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μονής Πετράκη, καθώς όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν δηλώσεις από τους Μητροπολίτες, εκείνοι απαντούσαν απότομα «όχι».

Το βίντεο με το ρεπορτάζ του Open:

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία, να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας κληρικών και να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, με το μεν Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει πως το ζήτημα της μισθοδοσίας αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας και τον δε αρχιεπίσκοπο να χαιρετίζει τη δήλωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις