Η ραδιοφωνική αποκάλυψη ενός σεναρίου-εφιάλτη

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΑΜΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέσα από ένα εικοσαήμερο με συνεχή ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αναλύσεις, συμβουλές, σχόλια που συχνά επαναλαμβάνουν τα ίδια λόγια και τις ίδιες εικόνες για τη συμφορά στο Μάτι, βγήκαν και κάποιες πληροφορίες
που δεν είχαν ακουστεί ξανά και που ξαφνιάζουν. Μια από αυτές, ότι πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει μεγάλη ευρωπαϊκή άσκηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε καταστροφικό σεισμό στη χώρα μας. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Φαινομένων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας σε μεσημβρινό μαγκαζίνο του Real fm σχετικά με την άσκηση στο Μάτι που είχε προηγηθεί της φονικής πυρκαγιάς και κρίθηκε επιτυχημένη, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους ασκήσεις πρέπει να αποτυγχάνουν για να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα και όχι να λέμε ότι πήγαν όλα καλά.

Για παράδειγμα αναφέρθηκε σε άσκηση που έγινε πριν από χρόνια στην Κρήτη με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών. Το τρομακτικό σενάριο περιλάμβανε μεγάλο καταστροφικό σεισμό, οκτώ Ρίχτερ, καταρρεύσεις, τσουνάμι κ.λπ. Στα σχέδια που εκπονήθηκαν περιλαμβάνονταν μεταφορές σωστικών δυνάμεων αεροπορικώς με προσγείωση σε αεροδρόμιο τη βόρειας πλευράς της Νήσου.

-Σταθείτε, το αεροδρόμιο έχει πλημμυρίσει από το τσουνάμι, είπαν οι ερευνητές. 

Τότε, τι;

-Οι προσγειώσεις θα γίνονται στη νότια πλευρά της Κρήτης και οι δυνάμεις θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές οδικά.

-Ωπ! Οι δρόμοι και τα περάσματα έχουν κλείσει από καταρρεύσεις και κατολισθήσεις!

Οπότε τι πρέπει να γίνει;

Ο καθηγητής δεν εξήγησε ποιες λύσεις προτάθηκαν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν υποθετικά. Η άσκηση είχε αποτύχει! Άρα είχε πετύχει;
Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις