Καλή χρονιά φέτος για το βαμβάκι - Πού θα κινηθούν οι τιμές

photo: Eurokinissi

Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 48-50 λεπτά/κιλό, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος οι τιμές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο σε συνέχεια ενός θετικού 2017, συνεχίζει την καλή του πορεία και το 2018, όπως τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι εκκοκιστών, εξαγωγέων και φορέων ποιοτικού ελέγχου και τυποποίησης βάμβακος.

Ωστόσο, πρόσθεσαν, η γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί καθυστερήσεις στις πωλήσεις του προϊόντος, αλλά και πίεση στο Premium, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στις αγορές όπου τελικά αναμένεται να κατευθυνθεί το προϊόν.

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησαν οι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε.
Λόγω καθυστερήσεων στις πωλήσεις, δεν ανακοινώνονται ακόμη οριστικές τιμές

Την εκτίμησή του ότι οι φετινές τιμές στο βαμβάκι θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, προσθέτοντας "οι επιχειρηματίες ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα και οριστικά, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πωλήσεις.Η φετινή είναι μια πιο αργή χρονιά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις".

Ο κ. Σιάρκος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας ότι το ελληνικό βαμβάκι, που είναι καλής ποιότητας, "σίγουρα θα βρει το δρόμο του στις αγορές και θα διατεθεί πλήρως". Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσμενείς παράγοντες, αλλά όπως είπε δεν τίθεται θέμα για τη διάθεση του ελληνικού βαμβακιού. Περιγράφοντας τους δυσμενείς παράγοντες τόνισε ότι "η κατάσταση στην Τουρκία, η οποία απορροφούσε το 60% των συνολικών εξαγωγών βάμβακος, αλλά και η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οδηγεί τους Έλληνες επιχειρηματίες σε αγορές της Ασίας, μεταξύ άλλων Κίνας, Ινδονησίας- Πακιστάν και Αιγύπτου, όπου οι πιέσεις στο Premium είναι μεγαλύτερες λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού". Χαρακτηριστικά είπε ότι "στην παρούσα φάση οι εξαγωγές ελληνικού βάμβακος στην Τουρκία, είναι σχεδόν ανύπαρκτες".

Επαναλαμβάνοντας δε ότι "δεν τίθεται κανένα θέμα διάθεση του ελληνικού βάμβακος", ο κ. Σιάρκος σημείωσε, "απλώς φέτος χρειάζεται λίγη περισσότερη υπομονή και προσοχή, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους μας".

Μιλώντας για τη φετινή παραγωγή, η οποία αναμένεται αυξημένη σε ποσοστό 10%-15% πανελλαδικά, ο κ.Σιάρκος σημείωσε ότι το 2018 είναι μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, τονίζοντας ότι "ο καιρός φέτος συμμάχησε -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- με τους παραγωγούς στην περίοδο της συγκομιδής και έτσι έχουμε ποιοτικό προϊόν".

Βέβαια, επισήμανε, "ακόμη υπάρχει ένα ποσοστό αγροτών που συνεχίζουν την κακή πρακτική της βραδινής συγκομιδής, με αποτέλεσμα να παραδίδουν προϊόν που παρουσιάζει αδικαιολόγητη αυξημένη υγρασία, συμβάλλοντας έτσι στην υποβάθμιση του προϊόντος. Είναι οξύμωρο να παραδίδεται προϊόν με αυξημένη υγρασία, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος, ο κ. Σιάρκος επισήμανε ότι "στην παρούσα φάση βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της διακύμανσης που παρουσίασαν στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η κορύφωση της οποίας ήταν την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου".

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις