ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 23 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 23 Οκτωβρίου 2018

Κόμματα
Παν. Σγουρίδης: «ΟΙ Ανεξάρτητοι Έλληνες παλεύουν για το δίκαιο στην Ελληνική κοινωνία»

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα αποχωρήσουν, όταν έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.
Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΛ, θα συνεχίσει αταλάντευτα το έργο της, που είναι η μεταμνημονιακή εποχή, με την ανάταξη της οικονομίας της Χώρας, την εξασφάλιση της σταθερότητας και την Κοινωνική Πολιτική, η επιστροφή της κανονικότητας στους μισθούς ειδικά για τον κατώτατο και τον υποκατώτατο μισθό.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης. Επι πλέον πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στηρίζεται στο δίπτυχο Αριστερή Πολιτική και Δίκαιο. Η Αριστερή Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το Δίκαιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Σε ότι αφορά την διευρεύνηση των σκανδάλων, τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ωστόσο υπάρχει θέμα ταχύτητας των αποφάσεων.

Κυβέρνηση
Γαβρόγλου: Άμεση η κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή

Την άμεση εφαρμογή του Νόμου για την κατάργηση της προσφυγής στους Μουφτήδες, αν δεν υπάρχει γραπτή και ομόφωνη επιλογή από όλους τους εμπλεκόμενους μιας υπόθεσης, έκανε γνωστή από το Βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
Όπως σημείωσε, η τροπολογία απελευθερώνει άμεσα την εφαρμογή του νόμου για την υπαγωγή όλων των υποθέσεων κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου στη δικαιοδοσία της τακτικής δικαιοσύνης, όπου είχε ψηφιστεί από το Φλεβάρη, αλλά καθυστερούσε να εφαρμοστεί λόγω της καθυστέρησης έκδοσης του επίμαχου Π.Δ.
Όπως διευκρίνισε, η τροπολογία συνιστά την άμεση εφαρμογή του νόμου ενώ η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος συνεχίζεται κανονικά και δεν έχει “παγώσει”. Όπως είχε αναφέρει και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων προ μηνός, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτήσει ένα επιπλέον χρονικό διάστημα.

Στις Σάππες μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Στις Σάππες μίλησε ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του και την αγωνία του για τις συνέπειες της κρίσης και την κυβερνητική αδιαφορία. Συγκεκριμένα ο Θρακιώτης πολιτικός τόνισε:
«Κάθε φορά που έρχομαι στις Σάπες στεναχωριέμαι διότι βλέπω τα κλειστά μαγαζιά να αυξάνονται, τα σβηστά φώτα των σπιτιών να πολλαπλασιάζονται, το κόσμο μας με σκυμμένα τα κεφάλια από τα προβλήματα και αγανακτώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Στυλιανίδης.

Γενική συνέλευση του συλλόγου “Διάδοσης και ανάπτυξης της πολιτικής κληρονομιάς του Εθνάρχου Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή”

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πρόεδρου του Συλλόγου “Διάδοσης και ανάπτυξης της πολιτικής κληρονομιάς του Εθνάρχου Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή” , Μιχάλη Στυλιανίδη, αύριο στις 08:00 μ.μ. στον χώρο του Ξενοδοχείου Ελισσώ στην Ξάνθη , θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του συλλόγου.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους με ποικίλη θεματολογία.

Αυτοδιοίκηση
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στη λίμνη Βιστωνίδα

Την περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερωθεί από τους επαγγελματίες και τους φορείς της περιοχής για τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λίμνη.
Ο κ. Μέτιος, ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη της Περιφέρειας, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας , Γιώργο Γκίλη, τον Δήμαρχο Αβδήρων,Γιώργο Τσιτιρίδη, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Κεσσάνης και εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.
Στη συνάντηση ο κ. Μέτιος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή και έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί μελέτη για τη συνολική διευθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας με το ποσό των 650.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της λίμνης, να γίνει συντήρηση του υπάρχοντος εκχειλιστή και να καθαριστεί ένα από τα κανάλια που συνδέουν τη λίμνη με τη θάλασσα.

Ε. Λαφτσή: «Νεκρή η τετραετία Πετρίδη,σε τέλμα ο Δήμος Κομοτηναίων»

Καλούμε την κοινωνία σε ένα ευρύ σχήμα για τις εκλογές στο Δήμο Κομοτηναίων, με τον Παύλο Δαμιανίδη, ως υποψήφιο Δήμαρχο και ένα πλειοψηφικό ρεύμα, που θα παλέψει για να βγει ο Δήμος Κομοτηναίων από το τέλμα που βρίσκεται.
Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η επικεφαλής της παράταξης στο Δήμο Κομοτηναίων, Πολη-τική Ανατροπή, Ελένη Λαφτσή, η οποία χαρακτήρισε νεκρή την παρούσα τετραετία Πετρίδη, με ένα δήμο ανίκανο να αξιοποιήσει οικονομικά και τουριστικά τα τρία εκ των ανθρώπων που διέρχονται από το τελωνείο της Νυμφαίας.
«Αναγνωρίζω το οικονομικό συμμάζεμα στο Δήμο την πρώτη τετραετία, αλλά τώρα ο κ. Πετρίδης ζει σε μια κατάσταση αυταρέσκειας, πως έχει πολλά, χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Ας κάνει την αυτοκριτική του», τόνισε καταλήγοντας η κ. ΛΑφτσή.

Διακοπή υδροδότησης στην Ξάνθη

Από τη ΔΕΥΑΞ έγινε γνωστό, λόγω εργασιών αντικατάστασης δικτύου στην οδό Δημοκρίτου στο πλαίσιο του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης σε τμήματα της πόλης Ξάνθης»,είναι απαραίτητη η διακοπή υδροδότησης σήμερα από τις 8 μέχρι τις 4 μ.μ.
-Στην οδό Δημοκρίτου από την Πλατεία Μπαλτατζή έως την οδό Νέστου.
-Στην οδό Ικονίου από την πλατεία Μπαλτατζή έως την οδό Πλάτωνος .
3-Στην οδό Μ.Καραολή από την πλατεία Μπαλτατζή μέχρι την οδό Κουγιουμτζόγλου.

Πρωτογενής Τομέας
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό οι Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ ζητούν να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας

Την άμεση προστασία των κτηνοτρόφων και κατ΄ επέκταση την προστασία του πρωτογενούς τομέα της χώρας, με αποδέσμευση την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και τις πληρωμές που έπονται αυτής από κάθε κατάσχεση, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ,στον υπουργό και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον υφυπουργό Οικονομικών οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ.
«Υπάρχουν όμως κτηνοτρόδοι που με το σημερινό καθεστώς που επικρατεί δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν αυτά τα χρήματα. Τα χρέη σε διάφορους φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεσμεύουν τους λογαριασμούς των συναδέλφων κτηνοτρόφων , είναι θηλιά στο λαιμό όλων μας,» αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ.

Ενημέρωση για τον παθογόνο οργανισµό καραντίνας Xylella fastidiosa

Σε εγρήγορση καλεί όλους τους Αγρότες η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης για τον παθογόνο οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa, το οποίο δεν εμφανίστηκε ακόμη στη Χώρα μας και ΕΑΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής σημασίας.

Η Xylella προσβάλει μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων, καλλωπιστικών, αυτοφυών και δασικών φυτών όπως ελιά, αμπέλι, αμυγδαλιά, ροδακινιά, βερυκοκκιά, δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή, μηδική, δενδρολίβανο, λεβάντα, πικροδάφνη, πολύγαλα κ.α.
Στη μετάδοση-εξάπλωση της ασθένειας συμβάλουν συγκεκριμένα είδη εντόμων (τζιτζίκια) που υπάρχουν στη χώρα μας.
Οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και διάδοση της ασθένειας.
Ο κυριότερος τρόπος για να εισέλθει στη Χώρα μας είναι μέσω της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ,.
Συνεπώς, οι εισαγωγείς, διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού, φυτωριούχοι, αγρότες καλλιεργητές πρέπει να τηρούν τις νομοθετικές υποχρεώσεις τους, όπως για τη διακίνηση πολλαπλασιαστιικού υλικού, που γίνεται μόνο από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Επίσης τα ευπαθή φυτά θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο

Εκκλησία
Δράσεις για την Παχυσαρκία από την Μητρόπολη

Η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Ροδόπης στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, καλεί τους ωφελούμενους του συγκεκριμένου προγράμματος ην ερχόμενη Παρασκευή στην αίθουσα Μπλέτσα του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Κομοτηνής (Πατρ. Ιωακείμ 14) στις 16:00-18:00 σε εξατομικευμένες συνεδρίες, που θα περιλαμβάνουν προληπτικό έλεγχο, συμπλήρωση ερωτηματολογίου και παροχή ιατρικών διατροφικών συμβουλών και υγιεινής διαβίωσης από τον Ιατρό-Ειδικό Παθολόγο, Ανέστη Ζαντίδη.
Θα ακολουθήσει στις 18:00 Ημερίδα με τίτλο: «ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ένας ύπουλος κίνδυνος για την υγεία μας. Επιπλοκές και τρόποι αντιμετώπισής της».

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις τιμής για τα 93 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

Σήμερα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενενήντα τριών χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και η Π.Ε Ξάνθης σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης, «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», θα κρατήσει το χώρο ανοικτό και επισκέψιμο για όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στην έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Χατζιδάκι.
Οι εκδηλώσεις στο χώρο θα ξεκινήσουν από το πρωί στις 10:00 και θα ολοκληρωθούν στη 1 μετά το μεσημέρι, με μουσικά σύνολα από μαθητές του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, «Ζωγραφίζοντας το Μάνο», δράση του 12ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης και «Συλλέκτες μύθων με σύμμαχο τη μουσική», δράση με καλλιτεχνική υπεύθυνο την Βασιλική Στρόλη.
Το απόγευμα στις 18:00 και έως τις 22:00 «Μουσικές του Μάνου» από το Εθνικό Ωδείο Ξάνθης και εκδήλωση τιμής για τα 93 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι.

Συναυλία το ερχόμενο Σάββατο με το Κουιντέντο contraVento

Συναυλία με το quintetto contraVento θα δοθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο πρώην ΡΕΞ, στο πλαίσιο του Κύκλου Συναυλιών Μουσικής Δωματίου 2018 – 19, που οργανώνει η ΔΚΑΠΠΑΚ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Σβυντρίδη.
Το quintetto contraVento με την ιδιαίτερη σύνθεση: Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Dmitry Gudimov (βιολοντσέλο), Ευγένιος Πολίτης (κοντραμπάσο) και Χριστίνα Σιδηροπούλου (πιάνο), δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας τις ποικίλες πολυετείς συνεργασίες, τη φιλία των μελών του και την αγάπη για τη συνεργατική μουσική.

Αστυνομικό Δελτίο
Απόπειρα κλοπής στη ΣΕΚΑΠ

Στην Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ επιχείρησαν να εισβάλουν άγνωστοι δράστες τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι δράστες άνοιξαν μια τρύπα σε μέρος της περίφραξης τους εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Ξάνθης και επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους. Πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από ανιχνευτές κίνησης και οι σειρήνες που χτύπησαν τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή.Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ερευνούν το περιστατικό και τις πιθανές προθέσεις των άγνωστων δραστών.

www.ert.gr

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις