Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 16-11-2018

Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 16-11-2018

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 16 Νοέμβρη 2018-11
ΤΕΕ
Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής προτείνει το ΤΕΕ
Το ΤΕΕ Θράκης προτείνει την δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Έργων Υποδομής και Δημοσίων κτιρίων, μετά την πτώση γέφυρας μέσα στην Καβάλα.
Μάλιστα το ΤΕΕ Θράκης υπενθυμίζει πως μετά την κατάρρευση της γέφυρας Κομψάτου, είχε προτείνει στην Περιφέρεια τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Γεφυρών, -Σεπτέμβριος 2017-ώστε να διασφαλιστεί η καταγραφή της σημερινής κατάστασης, ο προγραμματισμός των αναγκαίων έργων συντήρησης και το καθεστώς κυριότητας και αρμοδιότητας κάθε φορέα. Σύμφωνα με την πληροφόρηση του ΤΕΕ το συγκεκριμένο έργο προχωράει.

Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ Θράκης, «Κανείς δε γνωρίζει πέρα από την ημερομηνία κατασκευής κτιρίου δημόσιου έργου, τίποτε άλλο. Ούτε αν ελέγχθηκε. Ούτε εάν συντηρήθηκε. Ούτε ποιος φέρει την ευθύνη. Κανένας συντονισμένος προγραμματισμός.

Ήρθε πλέον η ώρα, όπως επισημαίνει το ΤΕΕ, οι φορείς στους οποίους ανήκουν τα διάφορα δημόσια κτίρια, ή, τα έργα υποδομής να προγραμματίσουν πέρα από τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες και ενέργειες για την ασφάλεια των πολιτών τους.

Πρωτογενής Τομέας
Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους Κτηνοτρόφους
Για δυναμικές Κινητοποιήσεις στην Κομοτηνή ετοιμάζονται οι Κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης.
Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Σάκης Λουκουμακιάς, στάθηκε στην πλευρά της πολιτείας και τους νόμους, που θα πρέπει να εφαρμόσει και τους ελέγχους σε γάλα και κρέας. Σε ότι αφορά τη διαβούλευση του ΥΠΑΑΤ για την αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχων του γάλακτος, που είναι σε ισχύ ως τις 25 Νοέμβρη, υπογράμμισε πως σε αρκετά θέματα υπάρχει ταύτιση και θα καταθέσουν και επιπλέον προτάσεις.

Λάβρος ο Λουκουμακιάς εναντίος Χρήστου Μέτιου
Ωστόσο ο κ. Λουκουμακιάς, υπήρξε λάβρος απέναντι στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, αλλά και στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Κώστα Κενατζίδη, τον οποίο χαρακτήρισε, ανύπαρκτο, καταλογίζοντας αδιαφορία και από τους δύο προς τον Κτηνοτροφικό κλάδο.
Συγκεκριμένα ο κ. Λουκουμακιάς, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια δεν προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους στα τελωνεία, στην εισαγωγή γάλακτος.
«Μπαίνουν βυτία με πρόβειο γάλα και δεν ξέρουμε που πάνε. Επίσης δεν υπάρχουν υποδομές, για την διευκόλυνση των Κτηνοτρόφων, ως προς τους δρόμους και το νερό. Δυστυχώς 2.500 αιγοπρόβατα στην ΑΜ-Θ σφαγιάστηκαν γιατί οι Κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν. Τετρακόσιες χιλιάδες αιγοπρόβατα στην Ελλάδα χάθηκαν και κάθε μέρα χάνεται κι άλλο από το ζωϊκό κεφάλαιο της Χώρας», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Λουκουμακιάς.

Αυτοδιοίκηση-Εκλογές
Μ. Αμοιρίδης: «Ο Χρήστος Μέτιος δεν μπορεί να διοικήσει την ΑΜ-Θ»
«Ο Χρήστος Μέτιος δεν μπορεί να διοικήσει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Πρέπει ο ίδιος να το καταλάβει και πρέπει να το καταλάβουν και στην Αθήνα».
Τη δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στο Περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Περιφερειακή ΑΝαγέννηση-και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-, Μιχάλης Αμοιρίδης.
Ο κ. Αμοιρίδης δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμία προσέγγιση από πλευράς Μέτιου, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ενότητας της παράταξης, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, όταν έλαβε και το επίσημο χρίσμα από τη ΝΔ.
Στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες ανεξάρτητων υποψηφίων που προέρχονται από την ΝΔ και την Περιφερειακή Αναγέννηση, μέσα από τις οποίες θα διαμορφωθεί κάτι νέο και στο οποίο θα συνδράμει και ο ίδιος σαν στρατιώτης.
«Όσο αυτό καθυστερεί, επιφέρει υστέρηση στον τόπο. Δυστυχώς η Περιφερειακή Αναγέννηση, «έσβησε» με τον χαμό του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, που τα πρώτα 2 χρόνια της διοίκησής του καταγράφηκε θετικό πρόσημο σε όλη την ΑΜ-Θ, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αμοιρίδης.
Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, διεκδικεί την ηγεσία της Περιφέρειας
Επίσημα πλέον ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, διεκδικεί την ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Ο κ. Τοψίδης, την προσεχή Κυριακή στις 11:30 το πρωί στη Λέσχη Κομοτηναίων, παρουσιάζει επίσημα την υποψηφιότητά του, σε μία εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό.

Κάλεσμα του υποψήφιου Δημάρχου Κομοτηναίων Αντώνη Γραβάνη
Κάλεσμα προς τους πολίτες απευθύνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηναίων και πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, και ώρα 19:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων, θα παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του και τους βασικούς άξονες του σχεδίου του.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος διεκδικεί το αξίωμα του Δημάρχου Κομοτηνής, για να μπει ΔΥΝΑΤΑ η Κομοτηνή στις εξελίξεις».
Επι πλέον προσθέτει πως διεκδικεί τις μέγιστες δυνατές πολιτικοκοινωνικές συναινέσεις.

Αυτοδιοίκηση
«ΦιλόΔημος II»: Εντάξεις Πράξεων ύψους 11,2 εκατ. ευρώ
Νέες χρηματοδοτήσεις σε Δήμους της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 11.212.386,95 ευρώ, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την αναβάθμιση παιδικών χαρών και την προμήθεια μηχανημάτων έργου, ενεργοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
Στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στο δήμο Μαρώνειας – Σαππών, οι χρηματοδοτήσεις αγγίζουν τα 215.000 ευρώ.
Τον προϋπολογισμό του 2019 καταψήφισαν οι σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Μαρωνείας – Σαππών
Καταψήφισαν τον προϋπολογισμού του δήμου Μαρωνείας- Σαππών έτους 2019, οι σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς, όπως αναφέρουν,
Δεν συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό καθόλου ποσά για εκπόνηση μελετών έργων υποδομής του Δήμου, όπως, μεταξύ άλλων,
-Για μελέτες που θα βοηθήσουν το δήμο στην ένταξη προγραμμάτων και την υλοποίηση έργων και δράσεων.
-Για την υδροδότηση του δήμου Μαρωνείας-Σαππών από το φράγμα του Ιασίου
-Για αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων από τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών.
-Για έργα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.
-Και τέλος, για τους βιολογικούς καθαρισμούς του οικισμού Ποντίων στις Σάπες και των εργατικών κατοικιών Ξυλαγανής.
Αλληλεγγύη
Φιλανθρωπικός χορός για την μικρή Χρυσοβαλάντω- Παναγιώτα Κομίτη
Το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Ξάνθης «Άγιος Χριστόφορος» διοργανώνει σήμερα στην αίθουσα Διογένης φιλανθρωπικό χορό που ι για την μικρή Χρυσοβαλάντω- Παναγιώτα Κομίτη , μόλις 11 μηνών, που διαγνώστηκε ότι πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρειάζεται να χειρουργηθεί άμεσα .
Η επέμβαση του παιδιού θα γίνει στο Λονδίνο αυτόν το μήνα. Πληροφορίες: 6977983901
Ολοκληρώθηκε η 8η διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ από τον Δήμο Ξάνθης
Ο Δήμος Ξάνθης ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ», ολοκλήρωσε την όγδοη διανομή αγαθών στους 12.681 ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Περισσότεροι από 8.130 πολίτες του Δήμου Ξάνθης είναι οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος .
«Ο Δήμος Ξάνθης διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία και το προσωπικό, ώστε οι υπηρεσίες της να διεκπεραιώνουν με συνέπεια ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ».
Αυτό ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και αρμόδιος συντονιστής του προγράμματος ΤΕΒΑ, Κυριάκος Παπαδόπουλος.

3500 οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ στο νομό Ροδόπης
Συνεχίζεται και σήμερα η διανομή τροφίμων για 2500 άπορες οικογένειες του δήμου Κομοτηνής και 1000 οικογένειες στους δήμους Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών.
Ηδη από την περασμένη Τρίτη η προέλευση των δικαιούχων ήταν μεγάλη στο Πολυλειτουργικό κέντρο του δήμου Κομοτηνής. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών υπηρεσιών, Νικος Σωτηρακόπουλος η διανομή τροφίμων συνεχίζεται και το 2019. Επειδή όμως ο δήμος Κομοτηνής έχει κάνει πολύ καλή διαχείριση του προγράμματος ΤΕΒΑ και από τις εκπτώσεις περίσσεψαν χρήματα που του επέτρεψαν να αγοράσει επιπλέον τρόφιμα και για το υπόλοιπο του έτους 2018.
Αξίζει να σημειωθεί πως το καλάθι των απόρων περιλαμβάνει Ρυζι, μακαρόνια,τυριά,λαδι, κασερι, τόνο κι άλλα προϊόντα κόστους 35 Ευρώ.

Νεολαία-Εκδηλώσεις
Εκδήλωση για τα παιδικά δικαιώματα
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, μαζί με εθελοντικές ομάδες και Συλλόγους διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Παι-Δικό μου Δικαίωμα», την προσεχή Κυριακή στις 11:00 το πρωί, στον ισόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Κακοποίησης και της 20ης Νοεμβρίου Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία τονίζεται το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην παιδεία, στην ειρήνη, στην ισοτιμία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης.

Αρχαιολογία-Εκδηλώσεις
Αρχαιολογικά μουσεία: Ιστορία, εξέλιξη, φυσιογνωμία, Το Σάββατο στα Άβδηρα
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ξάνθης διοργανωνει διάλεξη με τιτλο : «Αρχαιολογικά μουσεία: Ιστορία, εξέλιξη, φυσιογνωμία» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων αύριο στις 7.30 μ.μ.
Ομιλήτρια θα είναι η Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος – Μουσειολόγος που υπηρετεί στην γειτονική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Πρωτοποριακή δράση της «Φιλαναγνωσία» Ξάνθης
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου η ομάδα «Φιλαναγνωσία» της Ξάνθης καλούν τους φίλους της λογοτεχνίας να γράψουν την δική τους ιστορία μέσα στο τρένο, με έναυσμα το λίκνισμα στις ράγες και ηχητικά περιβάλλοντα του «EpavlisPavlakis».
Μια μοναδική εμπειρία με αφετηρία της τον σιδηροδρομικό σταθμό Ξάνθης και Ώρα συνάντησης: 12.00.
Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 70χρονου για πυροβολισμό
Συνελήφθη σε χωριό της Ξάνθης 70χρονος ημεδαπός, διότι απογευματινές ώρες της 13-11-2018, ευρισκόμενος στην αυλή της οικίας του, πυροβόλησε με αεροβόλο όπλο κατά 20χρονου ημεδαπού, που βρισκόταν έξω από διπλανό κατάστημα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του δράστη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αεροβόλο όπλο και 50 μεταλλικές βολίδες αεροβόλου, ενώ στο χώρο του συμβάντος βρέθηκε ακόμη μία μεταλλική βολίδα αεροβόλου, η οποία επίσης κατασχέθηκε.
Σύλληψη 53χρονου για κλοπή ρεύματος
Συνελήφθη επίσης στην Ξάνθη 53χρονος ημεδαπός, διότι προέβαινε σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., έχοντας επέμβει στον μετρητή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία του, στην Ξάνθη.

www.ert.gr

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις