Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας – Η ατζέντα των θεμάτων

Στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή επικεφαλής αντιπροσωπειών του Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα B’.

Η τριμερής, η οποία έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας – Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η Ιορδανία είναι χώρα «κλειδί» για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Στην ατζέντα της Τριμερούς θα συζητηθούν ζητήματα όπως:

  1. Το μέλλον της περιοχής και ειδικότερα

Α) το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό
Β) το παλαιστινιακό
Γ) το Ιράκ
Δ) το Κυπριακό

  1. Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει λόγω του προσφυγικού
  2. Διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας (σημειώνεται ότι επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (Πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο αντιπρόεδρος της Ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει και θέλει να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Συμφωνίες που θα υπογραφούν στο περιθώριο της τριμερούς:

Ι. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ΙΙ. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ΙΙΙ. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις