Ξεκινούν οι κρίσιμες συνομιλίες για το Σκοπιανό – Συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές

  • Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες
  • Θα καταθέσει νέα πρόταση ο Νίμιτς
  • Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση

Στη Νέα Υόρκη στρέφονται σήμερα, Τετάρτη, τα βλέμματα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ανήγγειλε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δείτε επίσης: Στις 17 Ιανουαρίου η συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας, κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών στο θέμα του ονόματος, με το «Νέα Μακεδονία» να «παίζει» πιο έντονα. 

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, με τον τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο σκοπιανός πολιτικός διέψευσε τα σενάρια που ακούστηκαν, αναφέροντας:

Δείτε επίσης: Εποικοδομητική η συνάντηση Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρότ

Θα καταθέσει νέα πρόταση ο Νίμιτς

Σε συνέντευξή του στον Αnt1 ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες με ονομασίες που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», οπότε ο συγκεκριμένος όρος – όπως υποστήριξε- «είναι συνδεδεμένος με τη χώρα». Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη γειτονική της χώρα με το όνομα ΠΓΔΜ.

Δείτε επίσης: Νίμιτς: Θα καταθέσω νέα πρόταση (video)

Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση νέας πρότασης προς την Αθήνα και τα Σκόπια, κάνοντας λόγο για νέα συγκυρία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι κάποιες ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση», καθώς «αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια».

Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση «που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα».

Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει καταστήσει σαφές ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Δείτε επίσης: «Όχι» σε δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, λέει ο Κοτζιάς (video)

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει λύση και θα είναι καλή» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας.

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις